Sök

Lärarförbundets krav: "Hjälp behöriga lärare återvända"

”Vi vet att 3 800 legitimerade lärare jobbar med annat”, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Vårdpersonal som lämnat yrket uppmanas att återvända under corona-pandemin. Lärarförbundet vill se liknande lösningar för lärare.
– Bristen blir mer akut när många lärare behöver vara hemma, säger Johanna Jaara Åstrand.

38 000. Så många legitimerade lärare har lämnat skolan för andra yrken, till exempel inom näringslivet. Medan det pågår permitteringar hos många företag, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, att bristen på lärare blir än mer akut under krisen.

– Vi vet att 38 000 legitimerade lärare jobbar med annat, och vi ser hur Socialstyrelsen och regionerna uppmuntrar och uppmanar människor med sjukvårdsutbildning att bidra, och återvända till sjukvården och hjälpa till. Vi ser att det även finns stort behov och en potential att stärka upp i lärarled, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet, som tidigare krävt en nationell handlingsplan för att åtgärda lärarbristen, föreslår nu att regeringen, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Skolverket skapar en plattform för lärare som vill jobba i skolan igen – och för rektorer och huvudmän som söker personal – och att det ska pågå ett aktivt politiskt rekryteringsarbete liknande det som pågår inom vården.

– Vi skulle vilja att regeringen och SKR tar initiativ och uppmanar dessa personer att söka sig tillbaka och stötta upp skolan, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.