Sök

Lärarförbundet: ”Prioritera lärare och skolledare i vaccinationskön"

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand tycker det borde vara en självklarhet att sjukvården och skolan kommer näst på tur efter riskgrupperna i vaccinationen mot covid-19. Foto: Colourbox

Covid-spridningen ökar på högstadiet, rapporterar flera regioner. Nu kräver Lärarförbundet att lärare prioriteras i vaccinköerna.
– Det borde vara en självklarhet för Sverige nu när vi haft skolorna öppna i så stor utsträckning, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Folkhälsomyndigheten har slagit fast vilka som ska få vip-kort i vaccinationskön. Det handlar om de som bor på särskilda boenden för äldre, personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, de som har hemtjänst samt nära hushållskontakter till dem som har hemtjänst.

”Självklarhet”

Nu kräver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand att lärare och skolledare ska hamna så högt som möjligt i prioriteringen. 

– Riskgrupper går givetvis först, men därefter måste vård och skola prioriteras. Det borde vara en självklarhet för Sverige nu när vi haft skolorna öppna i så stor utsträckning, säger Johanna Jaara Åstrand. 

LÄS MER: SÅ LYCKADES LÄRARFÖRBUNDET FÅ IGENOM FAMILJEKARANTÄN

Smittan ökar på högstadiet

Bakgrunden till kravet är att smittspridningen ökat kraftigt i skolan under hösten, främst på gymnasiet men även på högstadiet. Smittan finns nu i hela skolan. Samtidigt är normen att skolan ska vara öppen.

– Pandemin har slagit hårt mot skolans värld. Vi ser hur fler och fler lärare insjuknar och de som finns kvar i verksamheten gör ett hästjobb. Nu uppmanar vi myndigheterna att inte glömma bort lärarnas samhällsviktiga uppdrag och säkra att barn och elever får mötas av friska lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄSTIPS: LÄRARNAS COVIDFRÅGOR – OCH SVAREN

LÄS ÄVEN

Smittskyddsläkaren: ”Svårt att veta var smittan kommer ifrån”

Wiman: Vi i grundskolan offras på samhällets altare

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.