Sök

Lärarförbundet förnyar kravet: ”Ge lärarna förtur”

Lärarförbundet framförde sitt krav om förtur för lärare vid vaccination till Folkhälsomyndigheten under fredagen.

Folkhälsomyndigheten prioriterar inte lärare i sin nya vaccinationsordning som presenterades i veckan. Lärarförbundet och Johanna Jaara Åstrand skärper nu kravet på att lärare ska flyttas upp i vaccinationskön, under ett särskilt möte med myndigheten.

I ett möte med Folkhälsomyndigheten (FOHM) under fredagen förnyade Lärarförbundet sitt krav: lärare måste upp i prioriteringsordningen inför covid-vaccinationen. Johanna Jaara Åstrand vill att lärare ska få sina sprutor direkt efter äldre och vårdpersonal.

Bakgrunden är att skolan, som är en miljö där det är svårt att hålla avstånd, så långt som möjligt ska hålla öppet under pandemin.

– FOHM står fast vid att det bästa är att hålla sig till planen och inte gå in och prioritera, eftersom de utgår efter att det finns stor tillgång till vaccin så att det går snabbare om man inte prioriterar. De var tydliga med att det är under förutsättning att tillgången följer planen. Blir det inte så måste de tänka om och vi fortsätter självklart att ligga på, säger Johanna Jaara Åstrand, till Läraren.se.

LÄSTIPS:MODERATERNA KRÄVER ATT LÄRARE FLYTTAS UPP

Lärarförbundet vill att medlemmarna ska inkluderas i en tidigare fas än den fjärde och sista, som är massvaccinationen för alla medborgare över 18 år.  
Fortfarande pågår vaccinering i fas 1. Näst på tur står alla som fyllt 65 år. Fas 3 inkluderar personer från 60 och uppåt, samt yngre med vissa sjukdomar eller tillstånd.

Senast statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade Lärarförbundets krav, kunde han inte ge några positiva besked till medlemmarna.

– Vår strategi såhär långt bygger på att i första hand förhindra död och allvarlig sjukdom och vi riktar oss till äldre personer och personer med svåra kroniska sjukdomar och de boende på särskilda äldreboenden, säger Anders Tegnell, till Läraren.se.

Myndigheten har, som Läraren tidigare rapporterat, dessutom upphört med insamling av uppgifter om covid-utbrott i skolmiljö. Lärarförbundet vill att detta arbete ska återupptas, med tanke på att smittan nu även breder ut sig bland låg- och mellanstadiebarn.

FOHM har tidigare hänvisat till att regionerna inte har tillräcklig kapacitet för att sköta sådan rapportering.

– Men det är en kapacitetsfråga för våra medlemmar också. Vi vet hur viktigt det är att förskola och skola är igång, både för barn och unga och för att samhället ska hållas igång. Men lärare har inte en gränslös kapacitet, och inte verksamheten heller. Energireserverna är för länge sedan slut, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

LÄSTIPS

HÄR SPRIDER SIG SMITTAN PÅ LÅGSTADIET
KLUSTERSMITTA BLAND LÅGSTADIEELEVER I MALMÖ