Sök
Publishing-priset logga

Lärare död – testades positivt för coronasmitta

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lärarsverige är i sorg. En grundskollärare i 60-årsåldern vid Kågeskolan i Skellefteå har avlidit efter att ha testats positivt för covid 19.
– Mina tankar går till anhöriga, elever och kollegor. Man går över en tröskel när det nu finns en lärare i dödsstatistiken, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

På grund av den höga sjukfrånvaron bland lärarna bestämde Kågeskolan i måndags att stänga tills vidare.

Enligt SVT  ska ett 60-tal av medarbetarna på skolan ha testats för covid 19. När svaren från cirka 25 av dessa tester visade 10 positivt, meddelades under en presskonferens i Region Västerbotten fredagseftermiddagen. Då meddelades också att en lärare avlidit.

– De som testades på onsdagen fick sina resultat på torsdagen och av 25 så bar ett tiotal på smittan. De som testades på torsdagen kommer att få sina resultat i kväll eller i morgonen har läkaren utlovat. De kommer sedan att rapportera till mig, säger rektorn Anders Grundström till Lärarnas tidning.

Hur kommer ni att hantera detta på skolan nu?

– Vi kommer att följa de rekommendationer som smittskyddsläkaren ger, säger Anders Grundström.

Hur mår lärarna?

– Det är jobbigt i en sådan här situation, säger han.

Läraren som var närmare 60 år ska ha blivit provtagen tre gånger innan det kom ett positivt svar, och sjukdomsförloppet ska ha gått väldigt snabbt när det blev kritiskt, enligt SVT.

Lärarnas tidning når även skolchefen i Skellefteå, Anders Bergström, kort efter beskedet:

– Jag kan inte kommentera sjukdom eller dödsfall, det får anhöriga eller region Västerbotten göra. Det här med smittan sköter region Västerbotten. Men nu är det bekräftat att vi har haft fall.

Hur mår ni?

– Det är ju fan att man ska behöva uppleva något sådant. Medarbetarna, hela organisationen gör ett fantastiskt jobb. Hatten av för dem, det är i en kris man ser vilken organisation vi har. Sen är det så att vi vill ha en normal skolvardag, vi vet att våra barn mår bäst av det. För våra utsatta barn är skolan den enda garanten så vi hoppas att allt ska gå över så fort som möjligt.

Finns det fler på sjukhus bland personalen?

– Ingen aning. Jag vet bara att det finns konstaterade fall.

Finns det smitta bland eleverna?

– Jag vet ingenting om eleverna, utan vi har bara det som regionerna går ut med.

Enligt SVT ska inga elever ha testats.

Kågeskolan har haft hög frånvaro bland personalen, och stängdes därför den 21 april.

– Det är en stor kommun och många skolor men det är bara Kågeskolan som sticker ut så mycket i frånvaro.

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand kommenterar så här:

– Jag har nåtts av det tragiska beskedet att en lärarkollega har gått bort i följderna av covid-19. Mina tankar går till anhöriga, elever och kollegor. Man går över en tröskel när det nu finns en lärare i dödsstatistiken. Allt med detta är tragiskt, att sjukdomen skördar liv, nu kommer det lite närmre.