Sök
Publishing-priset logga

Nya regler – då ska lärare bära munskydd

Obligatoriskt med munskydd, även för lärare.

Region Gävleborg inför munskyddskrav på alla som vistas inomhus när det inte går att hålla distans. Här gäller rekommendationen även lärare och gymnasielever.

Barn upp till 16 behöver inte använda munskydd, men de som är födda 2004 eller tidigare räknas in i region Gävleborgs nya munskyddsrekommendationer.

Det gäller även lärare.

– Det grundläggande är att hålla avstånd. Då är det inget krav på munskydd. Men förekommer moment då man måste jobba nära, då bör de använda munskydd, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i region Gävleborg.

För yngre barn gäller rekommendationen inte.

– Yngre barn har mindre risk för smittspridning. Och för små barn är det svårt att hantera munskydd på ett bra sätt, säger han.

Men en elev som är 15 borde ju smitta lika mycket som en elev som är 16. Varför drar ni gränsen där?

– Det är en evig fråga. Varför får artonåringar rösta men inte den som är 17? Någonstans måste man dra gränsen, säger han.

I region Gävleborg ökar covid-smittan, som på många håll i landet. Därför inför regionen, precis som Västra Götaland, krav på munskydd i all kollektivtrafik samt även i situationer då man befinner sig inomhus och det är svårt att hålla avstånd.


LÄSTIPS: Så säger experterna om munskydd 

LÄSTIPS: MUNSKYDD — MEN INTE FÖR LÄRARE