Sök

Högstadieläraren: ”Övergå till distans nu!"

Högstadieläraren säger att de är beredda på att offra mycket i jobbet, men inte att dö i covid.

Medan många kommuner och skolor övergår till distansundervisning, är oron stor hos lärarna på de skolor som håller öppet.
– Vi är beredda på att jobba över, att jobba helg, att ta telefonsamtal med oroliga föräldrar. Men vi är inte beredda att dö i covid, säger en lärare, som väljer att vara anonym.

I Läraren.se:s inkorg ligger ett förtvivlat mejl. En lärare har försökt få grundskoleförvaltningen att lyssna och stänga skolan ett par veckor efter jullovet, men har inte fått gehör. Nu önskar han allra helst att hela högstadieskolan skulle övergå till distansundervisning.

LÄSTIPS: SKOLANS ÖDESFRÅGOR UNDER PANDEMIN

– När gick vi med på att vi ska offra våra liv, och riskera våra nära och kära? Många kollegor har äldre partners som riskerar att dö. Är det att vara lärare? Jag kan jobba övertid, jag kan jobba helger, jag kan sitta i telefonsamtal med oroliga föräldrar. Jag kan göra så mycket extra, men dö – det vill jag inte, säger han.

Vill vara anonym

Läraren, som arbetar på en kommunal skola, vill vara anonym.

– Jag tror inte att det är bra för mig att rektorn ser att jag går ut och tänker och tycker. Jag har familj och är rädd om min anställning. Kanske är jag feg, säger han.

På skolan har rektorn samlat information om en handfull covidsjuka elever och ett par lärare. Men alla rapporteras inte in. Kollegorna säger att de kan räkna upp en elev i varje klass som testat positivt.

– Det har varit fulla korridorer. Eleverna ska gå ut på rasterna, men det är tonåringar vi har att göra med. De går inte ut. Det är jobbigt, tycker de. Och de erkänner att det är sällan de tvättar händerna. I början var det coolt att ha en flaska handsprit i fickan, men de pallar inte längre, säger han.

”Omöjligt hålla avstånd”

Trettio elever sitter samtidigt i klassrummet.

– Jag har inte möjlighet att hålla en halvmeter mellan varje elev. Det går inte att hålla avstånd i matsalen, de står packade.  Jag försöker resonera och använda mitt förtroendekapital. Idag fick jag be om ursäkt till mina nior, att jag inte ens hade sagt ”kul att se er”, jag började med att gapa på dem för att de står i klungor, säger han.

Hur ser du på en eventuell utbildningsskuld, att tvingas jobba på helger och semester?

– Jag har bara haft en veckas distansundervisning, och med den utvärdering jag gjort med kollegor och elever skulle den vara tillräcklig. En undervisningsskuld uppstår om vi stänger ner skolan. Det är inte det vi skulle göra, vi skulle övergå till lektioner som vanligt fast på distans. Man kan sköta mentorsjobbet också på distans. Även om närundervisning och öga mot öga alltid är att föredra, utom under en rådande pandemi.

LÄSTIPS: INGEN ÖVERBLICK ÖVER SKOLSTÄNGNINGAR

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.