Sök

Värmdö gymnasium samlar över 100 lärare för kickoff

Louise Arve, lärare på Värmdö gymnasium, är upprörd över att terminen ska starta med en introduktionsvecka för henne och de över 100 kollegorna – alla samlade på plats.

Hela kollegiet på Värmdö Gymnasium, hundra personer, är kallade till gemensam samling nu på måndag 10 augusti för en planerad introduktionsvecka, ett möte som om coronapandemin inte fanns.

Louise Arve, lärare, är upprörd.

– Att göra så går stick i stäv med samhällets riktlinjer för smittspridning av covid-19.

Hon ser många risker.

– Det värsta vore om skolan är tvungen att stänga ner för att lärarkåren blir smittad av covid-19. Egentligen räcker det med att någon av oss i kollegiet bär med sig smittan, så kan hela styrkan bli drabbad.

”Vad händer om skolan tvingas stänga?”

Ett scenario där flera lärare, redan från skolstart, slås ut av på grund av pandemin vore en katastrof, menar hon.

– Vi ska ta emot 1200 elever, varav många helt nya. Inte minst därför är det viktigt att lärarkåren är intakt. Vi vet att det är näst intill omöjligt att få tag i vikarier under rådande förhållanden. Vad händer om hela skolan tvingas stänga ner på grund av personalbrist?

Värmdö Gymnasium är en kommunal skola som ligger vid Gullmarsplan i Stockholm. Gullmarsplan är en stor knutpunkt för kollektivtrafik i de södra stockholmsförorterna, med intensiv morgonrusning. Trängseln är dessutom extra stor i och med de stora ombyggnader som pågår för en ny tunnelbanelinje mot Nacka.

– Jag är inte så orolig för eleverna som pendlar hit, det är sällan unga drabbas svårt av coronaviruset, men de kan bidra till smittspridning.

Louise Arve har kontaktat Smittskydd Stockholm som arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar.

”Inte särskilt lämpligt”

Annie Velander, smittskyddssjuksköterska och Andreas Jacks, biträdande smittskyddsläkare ger följande skriftliga kommentar till Värmdö Gymnasiums planerade skolstart:

”Det inte särskilt lämpligt att sammankalla till stora möten på arbetsplatsen om man i stället kan ordna videoöverförda möten, diskussioner etc. Vi befinner oss just nu i en fas där vi visserligen jämfört med våren 2020 ser betydligt mindre smittspridning i Stockholmsregionen som helhet, men där vi får in rapporter från andra håll i landet och grannländer om uppflammande kluster av smittspridning ofta kopplat till större folksamlingar. Därför kvarstår tills vidare många andra råd om begränsat resande och begränsning av allmänna sammankomster (begränsning om 50 personer).”

Under fredagen får Läraren tag i rektorn Christina Ahlgren, som kommenterar så här.

Värmdö kommuns skolchef Mats Lundström har ej gått att nå, eftersom han har semester till den 17 augusti.

LÄS OCKSÅ: Så ska Värmdö Gymnasium lösa öppnandet för 1250 elever

LÄS OCKSÅ: Oklart inför skolstarten på gymnasiet