Sök

Här kan covid-utspringet permanentas

På Svalöfs gymnasium kan det bli en upprepning – utan rockringar – efter corona.

Svalöfs gymnasium hade klassvis covid-utspring och anhöriga fick vänta i varsin rockring – två meter mellan varje. Nu funderar gymnasieledningen på att permanenta det lugnare firandet.

Skolavslutningarna och studentutspringen blir inte som vanligt 2020. Runt hela Skolsverige, och följaktligen i sociala medier, dyker alternativa sommarriter i skolmiljö upp.

På Svalöfs gymnasium brukar eleverna samlas i aulan i närliggande Fridhems folkhögskola.

Men som på alla andra platser i landet får traditionen ge vika för Folkhälsomyndighetens regler om social distansering och begränsning av folksamlingar.

I år träffades avgångsklasserna en och en, fick ta emot sina stipendier, och sprang ut till väntande föräldrar: En anhörig per elev, tryggt placerad två meter ifrån nästa, i varsin rockring.

– Det funkade väldigt bra. Vi hade utsläpp under hela dagen. Vi visste exakt hur många elever det var i varje klass, och någon gick ut och la ut lika många rockringar. För att det skulle bli lite trevligt så hälsade vi de anhöriga med alkoholfritt bubbel, och så fick de gå och ställa sig i sin rockring, säger Karin Stiernblad, kommunikatör på Svalöfs gymnasium.

Först träffade varje klass sin lärare, och fick avslutningslunch i portionsförpackning. Sedan tog varje utsläpp en halvtimme.

Karin Stiernblad.

– De anhöriga skötte sig hur bra som helst. De höll sig i rockringarna, och hade inte dragit hit hela tjocka släkten. Det kanske var någon anhörig till, men då väntade de på gatan, säger hon.

”Väldigt lugnt och trevligt”

Resultatet blev ett lugnare firande, som nu utvärderas av ledningen. Det kan bli en upprepning – utan rockringar – efter corona.

– Det var väldigt lugnt och trevligt. Ett program i taget fick springa genom skolan. Det blev väldigt lugnt och skönt – annars är det 160 elever samlade i aulan. Vi funderar på att ge varje klass mer lugn och ro, även om det blir fler åhörare än i år. Men det blir inte lika hysteriskt, här kan det stå 3 000 personer och trängas, säger Karin Stiernblad.

Lista: 6 oförglömliga skolavslutningar