Sök

Här drar barnvaccinering igång – i skolan

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för region Stockholm, där vaccineringen drar igång på skolor tidigt. Foto: Anna Molander och Adobe Stock

En halv miljon barn mellan 12 och 15 erbjuds covid-vaccin. I region Stockholm får elevhälsovården ansvaret, och bokningen öppnar efter helgen.

Lästips: Lärarförbundets oro för barnvaccinet

Skolan får en viktig roll i covid-vaccinationen av barn. I varje fall i region Stockholm.

– De flesta kommer sannolikt att vaccineras på skolorna där Länsstyrelsen kommer att samordna arbetet med Region Stockholm, länets kommuner och skolorna om formerna för vaccinationerna, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm, till Läraren.se.

När utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade vaccinbeslutet under torsdagens presskonferens, var hon tydlig med att skolan kan bli en viktig aktör för att nå ut med covid-vaccinet även till de grupper som hittills har lägst vaccintäckning.

Varningen från Lärarförbundet

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand varnar för att skolan får ytterligare ansvarsområden under pandemihanteringen.

– För oss är det viktigt att regionerna tar ansvar för vaccinationen, så att det inte landar i rektorns knä att organisera, säger Johanna Jaara Åstrand.

TT:s rundringning till flera regioner visar att flera andra regioner ställer sig positiva, även om de inte hunnit lika långt med planeringen.

Läs: Stora skillnader i elevhälsan

– Kan vi hitta samverkansformer så att skolsköterskor kan utföra dem är det bra. Annars är det vi (red: regionen) som ska göra det, svarar hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall, region Norrbotten, till nyhetsbyrån.
Västra Götaland är också inne på samma spår.

Då kommer besked

– Även om vi har påbörjat dialog med elevhälsan och våra vaccinatörer så har vi inga detaljer färdiga. Om vi har vaccinatörer som kommer till skolan eller om elevhälsan gör sticken kan se olika ut i regionen, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare, till TT.

Detaljerna om vaccinarbetet i region Stockholm presenteras i och med att tidsbokningen öppnar.

LÄS ÄVEN

Jaara Åstrand: ”Satsningarna på skolan är helt otillräckliga”

Nationalekonomens uppmaning – ett annat betygssystem

FHM: Då minskar skolsmittan efter sprutan