Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Fortsatt kritik mot FHM: ”Högst risk på högstadiet"

Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi, menar att Folkhälsomyndighetens senaste rapport om att lärare är en lågriskgrupp bland yrken, är missvisande.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har publicerat en andra beräkning av smittorisken för lärare. De menar fortfarande att gruppen löper lägre risk än andra yrken.
– Missvisande, säger Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi.

Kritiken mot FHM kvarstår.

– Vi är förvånade. Vi hittar att högstadielärare löper högre risk än gymnasielärare, säger Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Hon har gjort en studie tillsammans med Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Både deras och FHM:s studie räknar bort sjukvårdspersonal, bland annat eftersom de hade tillgång till tester under våren och alltså beräknas ha fler medlemmar med konstaterad covid-19.

LÄS: LITEN RISK FÖR LÄRARE - REKTORER UTSATTA

Men i FHM:s nya studie räknas alla lärargrupper samman, och jämförs med övriga yrkesgrupper där det finns smittade personer.

Olika risk för olika lärare

– Bland de yrken där det finns fall, är lärare inte mer drabbade än andra. Men i vår studie tittar vi på hela arbetsmarknaden – och vi finner att högstadielärare är mer drabbade än genomsnittet, säger Helena Svaleryd.

I riskrankningen hamnade högstadielärare på plats 7 av 122, efter bland annat taxi- och busschaufförer och socialtjänst. Problemet är att olika lärargrupper löper olika stor risk.

– Man skulle kunna göra en noggrannare analys av vilka lärare som smittas, men testningen var dålig under våren. Det är fler som hade covid då än som fick positiva test. Men det är något vi skulle kunna göra nu, säger Helena Svaleryd.

Högre risk på högstadiet

– Lågstadielärare löper minst risk i grundskolan, högstadielärare högst. Och gymnasielärare minst av alla. En hypotes är att det beror på att de arbetade hemma, säger hon.

– Man skulle kunna göra en noggrannare analys av vilka lärarkategorier som smittas, men testningen var dålig under våren. Det är fler som hade covid då än som fick positiva test. Men det är något vi skulle kunna göra nu, säger Helena Svaleryd.

Läraren.se har tidigare skrivit om Per Adman och Jonas Larsson Taghizadeh, som räknat om risken för lärare.

– Med tanke på vad vi kommit fram till och vad Jonas Vlachos och Helena Svalryd kommit fram till så känns det märkligt. Det borde varit mycket mer relevant att jämföra högstadielärare med gymnasielärare, eftersom eleverna är nästan lika gamla och gymnasiet arbetade hemma, säger Per Adman.

Vad tycker du om att FHM går ut och säger att risken är låg för lärare, när det är tvärtom för högstadiet?

– Det är märkligt. Jag tycker att den här rapporten inte alls går på djupet. Och det uppenbara är att man inte studerar högstadielärarna separat utan tillsammans med alla grundskollärare. Det är tydligt att det finns fler smittade bland dem än bland lärare i lägre åldrar, säger Per Adman.

Rektorer utsatta

FHM skriver att rektorer och studie- och yrkesvägledare löper högre risk, eftersom de har fler vuxenkontakter.

– Man lyfter fram det som talar för att vuxenkontakt smittar. Men inte det som talar för att det smittar när man undervisar tonåringar, säger Per Adman.

Läraren.se söker Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

LÄS ÄVEN

Skolan skulle ha öppet hus: ”Provocerande”

Om förskolan inte är en arbetsplats – vad är det då?

Kommunerna med högsta lärarlönerna