Sök

FHM lovar lärarna ny riskrapport

Statsepidemiolog Anders Tegnell lovar en ny rapport, bara om skolan.

Folkhälsomyndigheten får fortsatt kritik för att de inte undersöker olika lärargruppers risk att smittas av covid-19. Nu lovar statsepidemiolog Anders Tegnell en ny rapport, bara om skolan.

Lärare löper lika stor risk att smittas av covid-19 som andra med närkontaktyrken. Det är Folkhälsomyndighetens senaste slutsats efter att ha undersökt smittan bland riskyrken.

Ni gick från låg för lärare i förra rapporten, till lika hög risk som för alla kontaktyrken den här gången. Hade ni fel förut?

– Fel har vi inte. Vi ser en ökad smittspridning överallt och i alla yrken. Dels beror det på att man blir smittad på jobbet, dels på att man blir smittad utanför jobbet och ändå tar sig till dit. Därför är det viktigt att titta på det här ofta, säger Maria Axelsson, enhetschef för epidemiologisk uppföljning vid Folkhälsomyndigheten (FHM).

LÄSTIPS: 
TEGNELL: ”DÄRFÖR VÄGER ELEVER TYNGRE ÄN LÄRARE"

Per Adman, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, har tidigare kritiserat myndighetens riskbedömning för lärare.

Vad kan lärare läsa ut av den senaste rapporten?

– Den är inte tillförlitligt gjord. Vill man verkligen undersöka lärares risk skulle man plocka ut bland annat låg- mellan- och högstadielärare enskilt, och justera för massa andra faktorer, kön och ålder och utbildning räcker inte. Det finns annat som spelar stor roll, boende och inkomst till exempel. Det är ännu svårare att förstå att man inte har gjort så, när det finns mer data, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar:

– Rapporten handlar om yrken generellt och analyserar inte detaljnivå för grupperna, så grundskollärarna behandlas fortfarande som en grupp. Vi planerar en rapport om enbart skolans yrken, liksom i höstas, där vi överväger att se till de olika stadierna. Men all data har sina begränsningar och vi är inte färdiga i planerna vilken data som då kommer att användas, för att kunna ge oss mest tillförlitliga resultat ur myndighetens synvinkel, skriver han i ett mejlsvar till Läraren.se.

Maria Axelsson på FHM får förtydliga.

– All data har sina begränsningar. Är det viktigt att ha väldigt färska data, eller är det viktigare med väldigt detaljerad data? Allt har för- och nackdelar och idag kan jag inte säga hur vi landar. Men vi vet att det här brinner, vi gör det så snabbt som möjligt, säger hon.

Ni har tidigare sagt att lärare är ett lågriskyrke. Varför jämför ni det då med andra riskyrken?

– Det är förstås mer risk för smitta för alla som inte kan jobba hemma. Det ser vi också, säger hon.

När nästa riskrapport kommer är inte klart.

LÄSTIPS:
FORTSATT KRITIK MOT FHM – HÖGST RISK PÅ HÖGSTADIET