Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

FHM: Då kommer besked om barn-vaccin

Innan midsommar kommer beslut om vaccination av barn under 18.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser två scenarion för skolan till hösten: det breda vaccinskyddet bland vuxna håller skol-covid nere. Eller – nya virusvarianter orsakar utbrott bland barn och unga. Till midsommar kommer beslut om vaccination av barn under 18.

LÄSTIPS Vaccin till unga inte prioriterat

Folkhälsomyndigheten är nära ett beslut om ifall unga mellan 15 och 18 också bör vaccineras mot covid-19, för att undvika stora utbrott när skolan öppnar till hösten.

FHM-planen är att komma med sprutbesked innan midsommar. Men Anders Tegnell tror inte att smittspridningen blir så stor.

– Förmodligen blir det mittemellan, det kommer inte vara något stort problem. Men enstaka skolutbrott då och då, säger han.

Fortfarande är skolscenariot inför höstterminen det samma som Läraren.se rapporterat tidigare: enstaka utbrott, men ingen anledning till oro för lärarna, även om den mer smittsamma delta-varianten av viruset för större spridning.

– Lärare kommer att ha ett jättebra vaccinationsskydd, så för sin egen del behöver de inte oroa sig, säger Anders Tegnell.

Det innebär i så fall att skolpandemin, som vi känner den, snart är över.

LÄSTIPS Tegnell om lärarkritiken: "Hade inte behövt bli så hätskt”

– När man tittar på Israel, som var det land i världen som var snabbast på att vaccinera och publicera sina resultat, så borde vi snart vara där. Vi börjar närma oss de nivåerna när det gäller vaccinering, och en dramatisk minskning. Så efter sommarlovet, säger han.

Covid-risken som skolan ska undvika

Det innebär också att Anders Tegnell tycker att svenska skolor ska öppna som vanligt i augusti.

– Det tycker jag. Sen kan man vara försiktig med jättestora samlingar i aulan. Men Folkhälsomyndigheten återkommer i den frågan, det kommer förslag på hur man kan vara lite försiktig i början. Men man behöver få gång skolverksamheten så fort det går.

MER LÄSNING

Då börjar närundervisningen

Tegnells glädjebesked inför hösten

Wiman: Pang bom – årets mäktigaste ledighet

Få sommarpresenter till lärarna – trots skattelättnaden