Sök

Näthat mot forskaren efter studie om lärares covidrisk

Jonas Ludvigsson, forskaren bakom studien som visar att lärare i grundskolan löper en halverad risk än andra vuxna att bli svårt sjuka i covid-19, har utsatts för näthat efter publicerandet av studien. Foto: Gustav Mårtensson och Shutterstock

Lärare i grundskolan löper en klart lägre risk för att drabbas av allvarlig covid-19, enligt en ny studie som publicerats i The New England Journal.
– De löper en halverad risk än andra vuxna, säger Jonas Ludvigsson, forskaren bakom studien.

Studien, som P4 Örebro var först med att uppmärksamma, bygger på siffror från Folkhälsomyndigheten och har gjorts genom att jämföra risken för svår covid-19 bland grundskolelärare och förskolelärare med risken för andra vuxna i samhället som har samma kön och samma ålder.

Resultatet visade att förskolelärare har ungefär samma risk som övriga befolkningen att drabbas av svår covid-19 – medan grundskolelärare löper klart lägre risk.

– De löper en halverad risk. Jag var överraskad över hur låg risken var, säger Jonas Ludvigsson, överläkare vid barnkliniken på Örebros universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet, till P4 Örebro.

"Bättre att vara med barn"

Barn blir sällan lika sjuka som vuxna och har även mer sällan symptom än vuxna. Barn är också, enligt Ludvigsson – som hänvisar till en studie som publicerades före jul – hälften så smittsamma i covid-19 som vuxna. Och däri tror han att förklaringen ligger.

– Jag utgår från att om man är lärare och tillbringar en stor del av sin dag med barn som är mindre smittsamma, än om man tillbringar sin dag med vuxna som är mer smittsamma, så är det bättre att vara på en plats med många barn, säger Ludvigsson.

"Hemsk vecka"

Debatten om huruvida skolorna ska vara öppna eller inte är laddad, och Jonas Ludvigssons forskning väcker känslor, det har han fått erfara sedan studien publicerades förra veckan.

– Det har varit en väldigt hemsk vecka. Tusentals människor har skrivit ganska hårda ord om en på nätet. Jag har även blivit utsatt för saker som jag tyvärr tvingats polisanmäla, som ett resultat av människors oro, tror jag, säger han till P4 Örebro.


* Läraren.se har sökt Jonas Ludvigsson som inte vill kommentera vidare.

LÄS ÄVEN

Wiman: Sluta behandla oss lärare som duktiga idioter

”Högstadielärarnas trolleri – försök slå det Joe Labero!”

Öppet brev till Anna Ekström: ”Kostar kunskap, hälsa och liv”