Sök

Beskedet: Staten står för lärarnas tester

Regeringen manar på regionerna att utöka covid-testerna. Nu lovar socialminister Lena Hallengren (S) att staten står för tester av personer med samhällsviktiga yrken.

Hittills har det varit inlagda på sjukhus och vård- och omsorgspersonal med symptom som fått genomgå test för covid-19. Nu ska även personal inom samhällsviktiga yrken, som till exempel lärare och förskollärare med symptom få testas.

– Vi kan inte ha en situation där människor som inte behöver stanna hemma måste stanna hemma, säger Lena Hallengren, vid en presskonferens.
En av flaskhalsarna som Harriet Wallberg identifierat för att nå 100 000 tester är osäkerhet om vem som ska betala för testerna, cirka 1 000 kronor per test.

– Det har funnits osäkerhet kring vem som står för kostnaden, och nu är ministern tydlig med att staten tar den, säger testkoordinator Harriet Wallberg.

Förra veckan uppnådde regionerna ungefär en tredjedel av de tester som socialministern utlovat. Nu kräver socialminister Lena Hallengren att regionerna tar ett steg framåt.

– Vi har fortfarande en mycket stor utmaning i att nå målet med 100 000 i veckan. Sjukvården behöver samla sig och utöka sina ansträngningar. Det finns ingen prestige om staten behöver ta ett större ansvar, vi är beredda att göra det precis som jag förutsätter att regionerna bidrar, säger Lena Hallengren, vid presskonferensen.
Målet är dubbelt: dels att skydda utsatta, dels att människor ska kunna återgå till arbete om de inte är smittförande.

– Det här är viktigare för nästa steg, att kunna gå vidare med antikroppstester, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Näst på agendan står antikroppstester på individnivå.

– Testning är ett gemensamt ansvar, och arbetet måste fortsätta, säger Lena Hallengren.

 

Eva Lindström: ”Jag fortsätter hålla om, och håller ut”