Sök

Efter Lärarförbundets krav – kommunen pudlar

Göteborgs kommun häver munskyddsförbudet och Lärarförbundets Andrea Meiling är glad att grundskoleförvaltningen valde att lyssna på facken.

I Malmö införs gratis munskydd till lärare och elever.
I Göteborg har kommunen pudlat om sitt munskyddsförbud.
– Det här borde vi inte behövt strida för, säger Andrea Meiling, Lärarförbundets ordförande i Göteborg.

Malmö blir först i landet med att erbjuda både lärare och elever gratis munskydd. Det efter krav från Lärarförbundet, och Lärarnas Riksförbund, rapporterar SVT.

Frågan tas även upp i gymnasienämnden under fredagen. 

Även i Göteborg har Lärarförbundet fått igenom sina krav, när kommunen häver det tidigare munskyddsförbudet. Grundskollärare som vill kommer fortsättningsvis få tillgång till i första hand visir, och i andra hand munskydd. Det skriver GP.

– Vi har lyssnat på lärarfacken, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) till tidningen.

LÄSTIPS: JJÅ: ”ORO OCKSÅ EN ARBETSMILJÖFRÅGA”

Det var Lärarförbundet som kallade förvaltningen till förhandlingen. Förbundet har också krävt munskydd till anställda i förskola och skola.

– Vi är glada över att de har lyssnat i grundskoleförvaltningen, så att det blir likvärdigt. Men det här borde vi inte ha behövt strida för och arbetsgivaren borde insett det tidigare, säger Andrea Meiling, till Läraren.se.

– Jag tycker att det är viktigt att alla i personalen känner sig trygga på jobbet. Jag har respekt för att de som själva är i riskgrupp eller bor med någon som har förhöjd risk känner en oro. Oroliga medarbetare är negativt för skolan, och därför justerar vi reglerna, skriver Axel Darvik till GP.

LÄSTIPS: EXPERTERNA OM MUNSKYDDSFÖRBUD

GP har berättat om förskolläraren Gulnar Kozhabekova, som riskerar sparken eftersom hon inte vill arbeta utan munskydd. Men beslut om förskolan dröjer till nästa nämndmöte.

– Förskoleförvaltningen har sagt att de inte förbjuder munskydd, men hanterar vårt medlemsärende på annat vis. Vi behöver en likvärdig behandling av alla medlemmar, oavsett förskola, säger Andrea Meiling.

Beslut om förskolan kommer att tas vid nästa nämndmöte, enligt Göteborgsposten.

LÄSTIPS: TEGNELL: ”DÅ KAN MUNSKYDD GÖRA DIG SJUK”