Sök

Efter kritiken – regeringen höjer karensersättning

Regeringen ökar beloppet för första sjukdagen med 100 kronor. Det är en av delarna i ytterligare ett ekonomiskt stödpaket från finansminister Magdalena Andersson (S) och samarbetspartierna.

Efter kritik från Lärarförbundet höjer regeringen ersättningen för den första sjukdagen, och förlänger perioden till och med den 30 september. Den som stannar hemma för sjukdom eller covid-19-symptom kan söka om ersättning från Försäkringskassan med 804 kronor.

Läraren.se har tidigare skrivit om bidraget, som först presenterades som ett slopat avdrag.

I det senaste stödpaketet ingår även ett höjt tak i a-kassan från dag 101. Den nya maxersättningen är 1 000 kronor per dag.

– I grunden förändrar det inte vår kritik. Förslaget presenterades som att karensavdraget skulle bort. Schablonersättningen motsvarar fortfarande ungefär hälften av karensavdraget. Avsikten med att ta bort karensavdraget var att få människor att stanna hemma även vid minsta symtom. Det blir även nu en stor kostnad för våra medlemmar att följa Folkhälsomyndighetens råd fullt ut. Men självklart är det bättre än ingenting, säger Hans Flygare, ombudsman arbetsmiljö- och socialförsäkringsfrågor på Lärarförbundet.

Regeringen och januaripartierna förlänger också de mildare kraven på läkarintyg vid sjukskrivning. Fortfarande gäller att läkarintyg inte krävs förrän dag 14, men tidsgränsen sätts till 30 december.

Ändringarna är tillfälliga och gäller under coronapandemin.