Sök

Covid-vaccin: Gymnasiet öppnar – men lärare prioriteras inte

Enligt Anders Tegnell kommer inte lärarfacken att få gehör för sina krav på att lärare ska prioriteras vid covid-vaccinet. Foto: TT

Enligt Folkhälsomyndighetens (FHM) prognos kommer gymnasieskolan att öppna enligt plan efter julhelgerna. Men lärare prioriteras inte i kön till covid-vaccin.

LÄS MER: LÄRARNAS COVIDFRÅGOR – OCH SVAREN

Vaccinsamordnaren Richard Bergström flaggar för att vaccinet mot covid-19 kan komma att börja ges innan nyår. Lärarförbundet kräver att lärare ska få vipkort i kön, efter riskgrupperna.

Det kommer inte att ske, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vår strategi såhär långt bygger på att i första hand förhindra död och allvarlig sjukdom och vi riktar oss till äldre personer och personer med svåra kroniska sjukdomar och de boende på särskilda äldreboenden, säger Anders Tegnell, till Läraren.se.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker att det är en självklarhet att lärare ska framåt i kön.

LÄS MER: KRAVET: PRIORITERA LÄRARNA I VACCINKÖN

– Pandemin har slagit hårt mot skolans värld. Vi ser hur fler och fler lärare insjuknar och de som finns kvar i verksamheten gör ett hästjobb. Nu uppmanar vi myndigheterna att inte glömma bort lärarnas samhällsviktiga uppdrag och säkra att barn och elever får mötas av friska lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Öppnar efter jul

Som FHM:s prognos ser ut nu, kommer gymnasieskolan att öppna igen efter jullovet.

– Det är inte bara vi som kan vara med i en sådan diskussion, det här måste vi väga mot risken. Som det ser ut nu i vår planering ska man kunna gå igång efter jul, säger Anders Tegnell.

4 av 10 högstadielärare tvingas jobba på plats

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.