Sök

Efter Lärarförbundets krav: Covid-sjukas barn ska stanna hemma

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand välkomnar att regionerna tar sitt ansvar och har börjat ändra riktlinjerna för lämning och hämtning vid covid-smitta i hushållet. Foto Colourbox

Lärarförbundet och fackförbundet Kommunal kräver gemensamt att barn till covidsjuka ska stanna hemma från förskolan. Nu ändrar två regioner sina rekommendationer.

LÄSTIPS: LÄRARNAS FRÅGOR OM CORONA — OCH SVAREN

Två dagar efter att Lärarförbundet och fackförbundet Kommunal krävt att covid-sjuka barn ska hållas hemma, kommer region Västra Götaland och Västerbotten med nya rekommendationer. 

Smittskyddet i Västra Götaland slår fast att barn i covid-drabbade familjer "så långt som möjligt" ska hållas hemma, så länge någon i familjen är smittad.

Detta trots att statsepidemiolog Anders Tegnell uttalat att han inte vill se en sådan lösning.

– Det är ganska svårt att ur ett smittskyddsperspektiv säga att barnen måste hållas hemma för att det blir mycket jobb på förskolan. Vi måste göra den här typen av bedömningar på om det finns en risk för smitta, säger Anders Tegnell till Ekot.

LÄSTIPS: JAG ÄR LÄRARE – INTE SNORPOLIS

Nu uppmanar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand landets övriga regioner följer efter.

– Vi välkomnar att regionerna tar sitt ansvar. Jag är säker på att det finns stor förståelse hos vårdnadshavare för rimligheten i en sådan åtgärd. Nu utgår jag från att samtliga regioner följer Västra Götaland och Västerbottens exempel. I sammanhanget är det en liten ansträngning för familjerna, men som gör stor skillnad för våra medlemmar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Men från region Östergötland kommer motsatt besked.

– Vi har inte ändrat, och planerar inte heller att ändra policy i närtid. Barn ska kunna gå till förskola om de är friska, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg.

Och från Stockholm:

– Vi kommer att tänka över det, och ser vad vi behöver göra, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund, till Läraren.se.

LÄSTIPS: LÄRARFÖRBUNDETS KRAV — KARANTÄN FÖR FÖRSKOLEBARN

Västra Götalands-regionen skriver också i sina rekommendationer om lämning och hämtning i förskola att föräldrar, precis som förskolan, har ett ansvar för att lämningen sker säkert och utomhus. 

LÄSTIPS: FÖRSKOLORNA SOM FÅTT SKYDDSUTRUSTNING