Sök
Publishing-priset logga

Borde lärare få gå före i vaccinkön?

Foto: Getty Images

Våra experter svarar på era frågor om vaccin och om det är en arbetsskada att smittas av Covid-19 i jobbet.

LÄSTIPS: Professorn: Då dubbleras covid-risken

Fråga: Hej! Jag är så oroad för att bli smittad av covid-19 på jobbet. Nu när riskgrupperna snart är vaccinerade, borde inte vi lärare och skolledare som arbetar i öppna skolor prioriteras?

Svar: Ja! Lärarförbundet kräver att lärare, studie- och ­yrkesvägledare och skolledare ska prioriteras och få vaccin mot covid-19 så tidigt som möjligt. Det är en förutsättning för att förskolorna, skolorna och fritidshemmen ska kunna fortsätta vara öppna och att lärare, syv:are och skolledare ska kunna fortsätta att utföra sitt samhällsviktiga jobb.

Riskgrupper går givetvis först, men därefter måste vård och skola prioriteras. Det borde vara en självklarhet för Sverige nu när vi haft förskolor, skolor och fritidshem öppna i så stor utsträckning.

Lärare, studie- och yrkesvägledare och skolledare har en samhällsbärande roll och ska ni förväntas fortsätta ert arbete på plats i skolorna under pandemin, är det en förutsättning att vaccinet tillgängliggörs för er så tidigt som möjligt.

Lärarförbundet anser även att det är rimligt att ­vaccinering bör kunna erbjudas på arbetstid.

Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert

LÄSTIPS: FHM om skolsmittan: ”Gör ingen skillnad”

Fråga: Jag har varit hemma sjuk i covid-19 i fyra veckor och är rätt säker på att jag blev smittad på jobbet, då jag bor ensam och undviker att träffa folk på fritiden. Kan jag få någon ersättning för det?

Svar: När du är sjukskriven får du behålla en del av lönen tack vare kollektivavtalet, men du får inte full kompensation för att du fått covid-19. Lärarförbundet har begärt att arbetsskadeförsäkringen ska anpassas till pandemin för att ge ersättning till dem som troligtvis smittats på arbetet, men än så länge har arbetsgivarna vägrat.

Gör gärna en arbetsskadeanmälan till AFA Försäkring och be din arbetsgivare att anmäla arbetsskada till Försäkringskassan. Det kan vara viktigt om försäkringsreglerna ändras framöver och hjälper till att visa hur många som smittats på jobbet. Hoppas att du mår bättre snart!

Elisabet Mossberg, arbetsmiljö­expert

LÄSTIPS: Här coronatestas lärarna – två gånger i veckan

Fråga: Jag är rädd för vaccinet. Kan min arbetsgivare kräva att jag vaccinerar mig mot covid-19?

Svar: Nej, alla medborgare är skyddade mot påtvingade kroppsliga ingrepp, såsom till exempel vaccinering, från det allmänna. Det är reglerat i regeringsformen 2 kap 6 §. Offentliga arbetsgivare kan inte beordra en arbetstagare att vaccinera sig. För privata arbetsgivare är inte regeln enligt regeringsformen direkt tillämplig utan där handlar det om att väga arbetsgivarens intresse i att vaccinera personal mot den anställdes rätt till sin personliga och kroppsliga integritet. Det finns dock inte något rättsligt stöd för privata arbetsgivare att kräva vaccination. Om din arbetsgivare kräver att du vaccinerar dig, ta kontakt med Lärarförbundet.   

Veera Littmarck, chefsjurist

Fråga våra experter!

Här kan du ställa dina egna frågor: lararforbundet.se/kontakt

LÄS ÄVEN

Här blir skolöppningen på gymnasiet inte av

Därför väntar regionerna med arbetsplats-tester

24 lärare berättar: Så har pandemin förändrat våra liv