Sök

Beskedet: Inga studentflak eller fester - okej med små utspring

Studenten 2020 blir inte sig lik i coronavirusets spår.

Begränsade utspring för avgångsstudenter på gymnasiet kan vara tillåtet, men inga studentflak eller större fester - varken i hemmet eller på restaurang. Det klargjorde Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens på tisdagen.

Utbildningsministern Anna Ekström tittade rakt in i kameran och vände sig direkt till studenterna med orden:

– Du är vuxen nu och på dig vilar samma tunga ansvar som andra vuxna. Ditt agerande kan avgöra människors liv och död.

Hon konstaterade att även om studentfirandet inte ställs in helt och hållet så måste det bli väldigt annorlunda. Inga stora utspring till jublande folkhav, stora studentbaler, studentflak  eller andra stora fester.

Däremot så kommer avgångseleverna på gymnasiet få komma till skolorna och hämta sina betyg om skolorna kan hålla de restriktioner som Folkhälsomyndigheten satt upp.

Johan Carlsson sa att skolorna kan ha fysiska utspring om de hålls efter de riktlinjer som FHM satt upp. Det får ske klassvis eller i ännu mindre grupper och med begränsat antal deltagare som kommer till skolan ifall man har ytor utomhus som gör det möjligt. Där ska inte vara några över 70 år.

Det kommer inte vara tillåtet att åka lastbilsflak. De kommer vara förbjudna enligt Transportstyrelsen.

Firande i samband med studenten ska ske i en liten krets, med närmaste familjen och möjligen med enstaka vänner som man normalt träffar. Inga stora studentfester ska ordnas varken i hemmet eller på restauranger, betonade både Anna Ekström och Johan Carlsson.

Om skolor ändå väljer att inte ordna några begränsade utspring så är de helt upp till skolorna att välja det alternativet, betonade de.