Sök

Beskedet: Aktuellt med masstest i skolan

Anders Tegnell bekräftade för Läraren på tisdagens presskonferens att FHM och Skolverket ser över hur snabbtesterna av covid-19 för lärare och elever ska införas.

Snart kommer besked om hur snabbtest för covid-19 ska genomföras i skolan. Det avslöjar statsepidemiolog Anders Tegnell för Läraren.se.

LÄSTIPS Professorns besked – lärares covidrisk inte större

Snart väntar besked om hur och när svenska lärare och elever ska testa sig själva för covid-19.

– Vi håller på och tittar på det tillsammans med Skolverket och andra, hur vi skulle kunna använda tester på ett så bra sätt som möjligt, med den struktur vi har i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Det är så kallade antigentester som är aktuella, tester man gör själv, med snabbt resultat och som reagerar på virusproteiner i till exempel saliv.

Då kommer besked

Redan nästa vecka kan det bli klara besked från Folkhälsomyndigheten. Det gäller snabbtester generellt – men "inte minst skolan" enligt Anders Tegnell.

– Vi hoppas att vi ska kunna komma med ett underlag när vi har landat i hur ansvarsfördelning ska se ut och titta på erfarenheter från andra länder – hur ska man göra det på ett smart sätt. Vi väntar också på ett godkännande av testerna så att de kan användas av individen själv och vi inte behöver vårdpersonal, säger Anders Tegnell.

Grannlandet Norge beskriver utbrott i skolor som ett tillfälle då testning kan vara ett sätt att slippa stänga skolor.

I England öppnade skolorna i början av mars. Här är testning en del av strategin för återtåget till klassrummet, två tester i veckan för elever från högstadiet och uppåt, och regelbundna tester för lärare och annan skolpersonal.

I Tyskland är tester en del av de federala rekommendationerna, något som delstaten Berlin anammat. Dock är det oklart hur många stater som följer Angela Merkels råd, skriver The Local.

Irland rapporterar skolresultaten veckovis. Under vecka 11 testades 4 000 elever vecka 11, gjorde att totalt 110 fall (eller 2,7 procent av de testade) upptäcktes. Detta under en smittperiod med 81 positiva fall per 100 000 i befolkningen – där Sverige låg på 320.

Frankrike rekommenderade också skoltestning innan sin tredje lockdown. Andra länder som skoltestar är Grekland, USA, Skottland, Wales och Nordirland.

Lärarens reporter Emma Olsson på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Råder osäkerhet

Andelen positiva tester i Storbritannien är få, men de frivilliga kontrollerna innebär ändå en trygghet, menar regeringens rådgivare Professor Semple:

”De goda nyheterna är att vi finner ganska låg förekomst av infektion i skolorna (…) det är en spelvändning, det ger oss tillit till att skolorna är säkra”, säger han till BBC Breakfast.

Men testerna har också fått kritik. Bland annat skriver brittiska the Guardian att hemtester som utförs av lekmän endast upptäcker 60 procent av fallen.

Nästa steg mot testning i skolan är att Läkemedelsverket godkänner självtesterna.

LÄS ÄVEN

Stor covid-oro i lärarkåren

Svarar på lärarnas tuffa frågor om nya avtalet

Det här behöver du veta om det nya avtalet

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.