Sök

Bekräftat: Riskgruppsersättning lanseras snart

Under de närmaste dagarna kommer regeringen att presentera den nya ersättningen för människor i riskgrupp för allvarlig covid-19. Det bekräftar Camilla Waltersson Grönvall (M), ledamot i socialutskottet, för Läraren.se.

I början av april röstade samtliga partier för en ny riskgruppsersättning, för att förskolläraren Lis-Maj Eriksson och de cirka 200 000 andra i riskgrupp för att drabbas av allvarlig covid-19 ska kunna stanna hemma från jobbet.

Nu står det klart att lösningen är på väg, vilket bland annat Dagens Nyheter skrivit om.
Lena Hallengrens pressekreterare Jasmina Sofic kommenterar till Läraren.se:

”Det pågår ett arbete tillsammans med riksdagens utskott där en lösning tas fram gemensamt. Det hölls ett konstruktivt möte igår. Regeringen kommer att presentera lösningen när arbetet med riksdagen är färdigt”.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna är skarpt kritisk mot att ärendet drar ut på tiden.

– Det har varit ett väldigt sjabblande mellan Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om var frågan ska höra hemma. Det är inte så intressant för de drabbade människorna eller ens oss i riksdagen vilken minister som sedan hanterar ärendet. Det viktigaste är att frågan löser sig, säger Camilla Waltersson Grönvall, ledamot i socialutskottet.

Regeringen har tidigare kommenterat på Läraren.se, att ärendet varit mer komplicerat än förväntat att lösa.

Det handlar om att Försäkringskassan behöver fler anställda, samt att det krävs kontrollsystem och tekniska lösningar för att hantera ansökningarna.

– Jag har blivit allt mer orolig för att det i grunden handlar om pengar. Jag har all respekt för att frågan är komplex, men människor riskerar livet för att gå till jobbet och det förtjänar att prioriteras. Företagsstöd är också mycket viktigt, och vi vet att depressioner och recessioner gör att människor far illa, men när det gäller riskgrupperna har man börjat arbeta alldeles för sent, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Socialstyrelsen har räknat med att det finns 200 000 svenskar i riskgrupp, och att 100 000 ytterligare kommer att söka ersättningen.

– De bedömningarna är orimliga. Det är väldigt tydligt att du måste få betala tillbaka pengarna om du inte har medicinsk bedömning om att du ingår i riskgrupp. Det här är för dem som inte kan arbeta hemma, och det sorterar bort en stor del av riskgruppen. Alla andra jobbar redan hemifrån, och de kommer ju inte att söka pengarna. Det här är ett stöd för människor som jobbar med livet som insats och som behöver betala mat och hyra, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Lena Hallengrens pressekreterare Jasmina Sofic har avböjt att kommentera ytterligare.