Sök

350 miljoner till lovskolor och en bättre arbetsmiljö

Regeringen skjuter till ytterligare 350 miljoner som coronastöd för bland annat elever som halkat efter av distansundervisningen.

Regeringen vill satsa 350 miljoner för att skolhuvudmän ska kunna ge fler barn och elever lovskola, sommarjobb och andra stödinsatser. Men pengarna får också användas för att förbättra arbetsmiljön för lärare och elever.
– Det här är pengar utöver den skolmiljard vi redan satsat, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

För elever och barn i behov av stöd, som redan innan pandemin haft svårt att klara av skolan, så har bland annat distansundervisning i många fall ökat på svårigheterna.

Johanna Jaara Åstrand konstaterar att utbildningsbehoven har eskalerat under pandemin och att satsningen är långt ifrån tillräcklig.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Foto: Izabelle Nordfjell

– Självklart är varenda krona som satsas på skolan välinvesterad men lärarkåren arbetar under en extrem arbetsbelastning och det kommer inte 350 miljoner råda bot på, säger hon.

LÄSTIPS Ny undersökning: Stor covid-oro i lärarkåren

Miljarder behövs till skolan

För att ytterligare besparingar inte ska drabba elever, lärare och rektorer så hävdar hon att utbildningssektorn skulle behöva mellan 16-21 miljarder i år. Det handlar dels om att kompensera för de nedskärningar som drabbat skolan under de senaste åren dels de nya behov som pandemin fört med sig.

Men skolhuvudmännen får enligt förslaget 250 miljoner ytterligare i vårändringsbudgeten för att kunna erbjuda mer undervisningstid, bättre arbetsmiljö för elever och lärare och att smittsäkra verksamheterna.

– När det gäller att förbättra arbetsmiljön kan pengarna exempelvis användas till att hyra lokaler, skyddsutrustning eller annat för att skapa mer smittsäkra miljöer. Här ser ju behoven väldigt olika ut, säger Anna Ekström.

Lovskola och sommarjobb i kombo

Utöver detta föreslår regeringen att 100 miljoner ska kunna satsas på lovskolor för elever i grundskolan och gymnasieskolan. Kommunerna får använda pengarna till att kombinera erbjudande om lovskola med sommarjobb.

Varför föreslår ni den kombinationen?

– Jag har pratat med många gymnasieelever och en del lockas inte av sommarskola men kanske kan det bli mer attraktiv om det kombineras med sommarjobb, säger Anna Ekström.

Kan kommuner villkora att en elev måste delta i en sommarskola för att få ett sommarjobb?

– Det vet jag inte om kommunerna kan göra men vi ställer inga sådana krav, säger hon.

Inte någon jättesatsning

Mats Gerdau, ordförande i SKR:s utbildningsberedning hoppas att regeringen har rimliga förväntningar på vad pengarna kommer att räcka till eftersom det motsvarar ett par promille av vad skolan kostar.

– Det är alltid välkommet med nya pengar och det är bra att de är generella bidrag men det är ju inte någon jättesatsning utan handlar om cirka 50 000-60 000 per skola, säger han.

Anna Ekström är medveten om att många kommuner har ett ansträngt läge under pandemin och att det finns stora skillnader i smittskyddsläget som påverkar möjligheterna att bedriva undervisning. Hon bedömer dock att de 350 miljonerna ger kommunerna ett bra tillskott utöver den skolmiljard som regeringen redan har satsat i år. Pengarna kommer att fördelas utifrån socioekonomiska faktorer för att pengarna ska gå till de skolhuvudmän som har störst behov.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse med Centern och Liberalerna.

LÄS ÄVEN

Förslaget: Ställ krav på skolgårdsyta

Nio av tio röstade ja till nya skolavtalet

Svarar på lärarnas tuffa frågor om nya avtalet