Sök

Vilhelmina satsar mest på skolan

Vilhelmina satsar mest på skolan, enligt 2020 års upplaga av Lärarförbundets årliga rankning. Illustration: Jens Magnusson

Vilhelmina försvarar förstaplatsen i kategorin ”satsar mest på skolan”. Men kommande år kan kommunen falla tungt på listan.

Glädjenyheten är inte särskilt förvånande eftersom årets rankning bygger på 2019 års siffror och Vilhelmina låg på ungefär samma kostnader som 2018, enligt skolchefen Christer Staaf.

En del av satsningen har gått till förebyggande arbete mot psykisk ohälsa och ökad måluppfyllelse genom till exempel fler anställda ­specialpedagoger och skolsköterskor.

– När vi tittar på siffrorna och jämför oss med riket så har vi en otroligt stor mängd elever med diagnoser. De kompensatoriska åtgärderna blir större i våra skolor, säger Staaf.

Han tror dock att topplaceringen blir omöjlig att behålla.

– Våra politiker har satsat väldigt mycket på skolan under flera års tid. Men nu ligger vi under otroligt stora besparingsbeting med en sänkt ­ramersättning inför 2020 på ­21 miljoner, och ytterligare 9 miljoner inför 2021.

En annan utmaning för kommunen, med drygt 6 600 invånare, är verkligheten med mindre skolenheter.

– Vi har de barn vi har och måste ta hand om dem. Vi har bland annat en F-9-skola med 13 elever, det kostar mycket pengar förstås med den strukturen.

Vilhelmina tar totalt sett en stark pallplats i Lärarförbundets skolrankning.

– Vi har gjort en otrolig resa och det visar att vårt arbete lönat sig. Vi satte en vision 2015 att bli Lapplands bästa utbildningskommun och den har vi jobbat väldigt systematiskt efter så det känns jättebra.

– Det här kan göra att vi får motivation för att fortsätta hålla uppe kvaliteten, trots de besparingar vi står inför.

Satsar mest tio i topp

Satsar mest resurser på undervisningen

  1. Vilhelmina
  2. Säffle
  3. Gullspång
  4. Vadstena
  5. Övertorneå
  6. Skinnskatteberg
  7. Sotenäs
  8. Berg
  9. Degerfors
  10. Orust

Bästa skolkommun 2020

Läs mer om Lärarförbundets rankning av de bästa skolkommunerna här