Sök

Storfors nior har bäst betyg

Bra arbetsmiljö, kontinuitet bland personal och skolledning och sociala aktiviteter är vägen till Storforselevernas goda resultat.

Illustration: Jens Magnusson

Storfors har högst meritvärde och flest andel godkända elever i årskurs 9. Det är en liten kommun i Värmland med strax över 4 000 invånare med vacker natur och mycket vatten runt omkring.

Här finns tre grundskolor men inget eget gymnasium. Skolpersonalen är trogen och jobbar kvar i kommunen och man har legitimerade lärare i alla kärnämnen men inte i modersmål, berättar skolchefen Annelie Izindre.

– Vi har en bra arbetsmiljö och gör normalt mycket roliga sociala aktiviteter för både lärare och elever. Vi satsar på kompetensutveckling och lärarna har bra löneutveckling jämfört med liknande kommuner i vår närhet. Politikerna satsar på skolan här, säger hon.

Det är inte bara lärare som bidrar till kontinuiteten, även rektorer och skolchef har arbetat länge i kommunen. Annelie Izindre har ett tungt arv att förvalta från sin föregångare Sven-Erik Gren. Han var idrottslärare, rektor och slutligen skolchef i sammanlagt över 30 år i kommunen. Annelie Izindre tog över i augusti i år som skolchef och rektor på Vargbroskolan, åk 4-9 skola.

– Han har haft en viktig roll när det gäller utvecklingen av skolan i Storfors och kontinuiteten som råder, säger hon.

Men även Annelie Izindre har arbetat länge i kommunen som lärare, biträdande rektor och rektor.

– Att vara skolchef och operativ ­rektor har både för- och nackdelar men personalen uppskattar nog att ha en chef som har koll på läget, korta beslutsvägar och stor delaktighet. Jag tror även att det är viktigt att ha en chef som kan ta en rastvakt ibland, säger Annelie Izindre.

Bästa betygen tio i topp

Sveriges högsta betyg åk 9 (meritvärden)

  1. Storfors
  2. Högsby
  3. Nacka
  4. Eda
  5. Lidingö
  6. Danderyd
  7. Stockholm
  8. Arvidsjaur
  9. Lomma
  10. Upplands-Bro

Bästa skolkommun 2020

Läs mer om Lärarförbundets rankning av de bästa skolkommunerna här