Sök

Haninge har de högsta lärarlönerna

Haninge kommun vinner kategorin lärarlöner i Lärarförbundets rankning Sveriges bästa skolkommun. Illustration: Jens Magnusson

Haninge kommun betalar högst löner men ligger ändå sämst till när det gäller utbildade lärare.

STOR RANKNING: Här hamnar din kommun på listan – se län för län

Konkurrensen om utbildade lärare i Stockholms län är knivskarp. För Haninge, som har en stor inflyttning, är läget tufft.

– Våra placeringar är ett uttryck för att vi befinner oss i en prekär situation när det gäller lärarförsörjningen i kommunen. Vi tävlar om de mest skickliga lärarna i Stockholmsområdet och då behöver vi betala en hög lön. Det är marknaden som styr även om vi självklart ­värdesätter lärare och tycker att de ska ha en hög lön, säger verksamhetschefen för grundskolan Pär Olsson.

Haninge har högst lärarlöner

Pensionsavgångarna kommer att öka under kommande år och de som utbildas på lärarhögskolorna räcker inte för att täcka pensionsavgångarna varken i Haninge eller i Sverige.

– Det är beklagligt men inget konstigt att vi har den här situationen i Haninge. Men vi prioriterar undervisning och att ha legitimerade lärare till våra elever. Alla elever ska ha en hög kvalitet på undervisningen.

Pär Olsson säger att man arbetar hårt med frågan hur man ska attrahera både nya lärare men också behålla dem man har. Kommunen har lyckats behålla fler lärare och har sänkt personalomsättningen med 5 procentenheter på fyra år. Man har också blivit en del av ett VFU-kluster och tar emot en stor andel VFU-studenter från lärarutbildningen på Stockholms universitet.

LÄS OCKSÅ

Nya lönestatistiken: Lärarna med största löneökningarna – och minsta

Löneskillnaden: 49 000 kronor

Högsta lönerna tio i topp

Högsta lärarlönerna

  1. Haninge
  2. Botkyrka
  3. Huddinge
  4. Nacka
  5. Färgelanda
  6. Södertälje
  7. Stockholm
  8. Sollentuna
  9. Upplands-Bro
  10. Sorsele och Lidingö

Bästa skolkommun 2020

Läs mer om Lärarförbundets rankning av de bästa skolkommunerna här