Sök

Simolyckan i Vellinge: Rektorn delgiven misstanke om brott

Sedan tidigare är tre lärare misstänkta för vållande till annans död efter simolyckan i Vellinge, nu även Tångvallaskolans rektor. Foto: TT

Efter simolyckan i Vellinge, då en 6-årig pojke drunknade, har nu även Tångvallaskolans rektor delgivits misstanke för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.
Tre lärare är sedan tidigare misstänkta för samma brott.

Läraren.se har vid flera tillfällen skrivit om den tragiska olyckan som skedde den 18 augusti i år då tre lärare hade idrottslektion med 40 elever i en bassäng vid Tångvallaskolan.

Den 6-åriga pojken var inte simkunnig. Han hittades under lektionen livlös på botten av en annan elev. Eleven tillkallade en av lärarna som hoppade i och tog upp pojken. Läraren utförde hjärt- och lungräddning på honom och tillkallade 112 men hans liv gick inte att rädda.  

Åklagaren Klas Norelius, på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kan inte gå in på skälet till att även rektorn nu har delgivits misstanke till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Rektorn tilldelad offentlig försvarare

– Det krockar med den såkallade förundersökningssekretessen och jag har inget alls att kommentera i det här skedet av utredningen. Vi fortsätter nu med vår förundersökning, skriver han i ett mejl till Läraren.

Han har tidigare sagt till Läraren att det kan dröja lång tid innan förundersökningen är klar.

Klas Norelius poängterar dock i sitt mejl att rektorn på grund av att hen nu har delgivits misstanken om brott, precis som lärarna, har rätt till en offentlig försvarare vid de förhör som sker.

Läraren har kontaktat rektorn men hen vill inte kommentera något i detta läge utan hänvisar till Vellinges utbildningschef Anders Grundberg.

– Det är inte förvånande att det nu blir förhör även av rektorn. Det är naturligt i polisens pågående arbete. Rektorn är kvar på sin tjänst. Kommer det fram något efter förundersökningen så får vi ta ställning till det då, säger han.

Hur stöttar ni er personal under den tiden som förundersökningen pågår?

– Personalen har hela tiden från dag ett fått stöd både individuellt och i grupp. Vi vet inte hur lång tid detta kan ta vet vi inte men det är vår skyldighet som arbetsgivare att stödja under hela den här processen och även efter om det skulle behövas, säger Anders Grundberg.

Anders Grundberg.

Hoppas kunna hjälpa även andra kommuner

Läraren har tidigare skrivit om att Vellinge kommun själva har låtit en advokatbyrå göra en utredning av olyckan i samarbete med kommunens huvudskyddsombud. Arbetsmiljöverket har också en pågående utredning där de hotar Vellinge kommun med 40 000 i vite om de inte åtgärdar vissa brister till februari 2021.

– Vi kommer att leva upp till Arbetsmiljöverkets krav helt och hållet. Det är inget snack om den saken. Just nu använder vi Svenska Livräddningssällskapets rekommendationer vid simundervisningen men vi har plockat in experter som hjälper oss att ta fram bra och heltäckande riktlinjer som ska fungera i praktiken. Vi hoppas att vårt arbete med detta ska kunna hjälpa och underlätta arbetet även i andra kommuner så att en sådan här tragisk olycka aldrig mer ska behöva ske, säger Anders Grundberg.

LÄS MER: Arbetsmiljöverket kräver åtgärder efter att sexåring drunknat under lektion