Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Rektorn som säger nej till kaffe

Eva Daun har infört kaffeförbud på lektionerna i S:t Petri skola i Malmö. Foto: Adobe Stock

Eva Daun har infört kaffeförbud på lektionerna i S:t Petri skola i Malmö, något som blivit en Twittersnackis med både debattören Ivar Arpi och Niels Paarup Petersen (Centerpartiet).
”Jag tror inte att en kaffekopp stör” skriver Arpi.

Vatten är okej, men inte kaffe.

– Vi har ingen kaffepolicy men ledningen har sagt att vi helst ser att lärare inte dricker kaffe under lektionstid. Vi tycker helt enkelt att det framstår som mer professionellt. Fullt fokus på undervisningen så att säga, säger Daun till Läraren.se.

”Tillåter inte eleverna”

Hennes tweet: ”Ett skäl är att vi inte tillåter elever att dricka och äta under lektionen. Ett annat är att jag inte tycker att det ser så professionellt ut”.

 ”Första gången jag hör att vatten är mer professionellt än kaffe” twittrar Niels Paarup Petersen, centerpartistisk medlem i utbildningsutskottet.

– Jag dricker själv kaffe men i princip aldrig under möten, mer än om det serveras kaffe under mötet. Jag skulle till exempel aldrig ta med en kopp kaffe när jag gör lektionsbesök, säger Eva Daun.

”Okej, jag är inte expert på ordning i klassrummet. Jag vet bara att lärare fått sitt arbetsliv alltmer inrutat. Jag tror inte en kaffekopp stör. Men som sagt, har inte satt mig in i frågan. Inte druckit mitt morgonkaffe ännu” svarar Arpi i Twittertråden.

Max Entin är inne på samma spår:

”Som förälder skulle jag inte ha några problem med att lärarna drack kaffe under lektionstid eftersom jag tycker att det signalerar trivsel, men som sagt, jag kan bara uttala mig tvärsäkert om högstadiet”.

Kontrollerar inte

Dock har skolan ingen kaffepolis.

 – Vi kontrollerar inte om lärare tar med sig en kopp kaffe så det har inte blivit en stor sak hos oss, säger Eva Daun.

Hon har ingen kommentar om att frågan blivit viral.

– Jag har ingen åsikt om att Arpi och Centerpartiet har kommenterat. Jag tycker dock att fokus borde vara på andra saker, som till exempel styrningen av skolan och vinster i välfärden, svarar Eva Daun.

LÄS ÄVEN

Skolstök i nya Bonusfamiljen – så säger experten

Wiman: Utsatta lärare biter ihop och tänker på eleverna

Hot och våld mot lärare togs upp i riksdagen