Sök

Lärarna som blir sjuka av jobbet

Förskollärare är den arbetsgrupp inom utbildningsbranschen som drabbas hårdast av arbetssjukdomar. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik från 2021.

LÄS ÄVEN: Larmet: Lärare orkar inte arbeta till pension

Utbildningsbranschen hamnar på fjärde plats bland de yrken som är hårdast drabbade med åtta anmälda arbetssjukdomar per tusen kvinnor, att jämföra med vården som har en särställning med 22 per tusen.

Hårdast drabbade i utbildningsbranschen är förskollärarna med 15 anmälda arbetssjukdomar per tusen arbetande kvinnor.

Det visar Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsskador 2021.

– Det är så det är. Och det är som att covid fått en att vakna till, och vi har fått en helt annan syn på vad vi har stått ut med i alla år. Vi tar hand om sjuka barn och arbetar fast vi är sjuka själva. Som om att den som jobbar med barn får stå ut med springmask, hårlöss och maginfluensa och att vara sjuk året runt, säger Eva Lindström, förskollärare och paneldeltagare i Läraren.se:s podd Förskolan.

Så påverkar covid

Covidpandemin fortsätter att visa sitt fula tryne, nu i siffrorna som summerar 2021. Den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar under året var kemiska och biologiska faktorer, ditt covidsmittan räknas.

Totalt har anmälningarna om arbetssjukdomar ökat med 48 procent jämfört med året innan och den största andelen rör kvinnor. Totalt har 15 291 kvinnor och 4 436 män anmält arbetssjukdom till följd av smitta under 2021.

Tyngst drabbade är de kvinnodominerade yrkena inom vård och omsorg. Det är också kvinnor som till störst del drabbats av biverkningar av covid-vaccin, något som anmäls som arbetsskada.

”Då blir det fysisk smärta”

Den näst vanligaste orsaken till arbetssjukdomar är sociala och organisatoriska faktorer.

Inom utbildningssektorn har 1,25 per tusen drabbade kvinnor anmält sådana sjukdomar och 0,5 per tusen män.

– Den etiska stressen blir fysisk smärta. Vi är så sårbara från början, jag vet att om jag är sjuk sätter jag kollegorna i skiten. Men att bara begränsa barngrupperna skulle inte räcka till, vi skulle behöva ett maxtak för antal barn per anställd, säger Eva Lindström.

LÄS ÄVEN: 

CORONA: Så blev covid-strategin lärarnas ansvar

Deras kollega dog i corona

Podcast: Så hanterar vi etisk stress