Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

”Våra medlemmar går på knäna”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Ekvationen som inte går ihop: Mer undervisningstid per lärare + fler barn/elever per grupp + större grupper och klasser + budgetåtstramningar.

– Våra medlemmar går på knäna. Det är kris, säger Anna Strömberg Johansson, ordförande i Lärarförbundet Sigtuna.

Neddragningar, effektiviseringar och besparingar har slagit hårt och de senaste tio åren har larmsignalerna kommit tätt. Gapet mellan krav och resurs har ökat och håller på att spricka. Det slår mot såväl förskola och skola som fritidshem.

Sjukskrivningar och psykisk ohälsa ökar. Varannan lärare har funderat på att byta jobb. Förskolepersonal är näst mest sjukskriven av alla yrkesgrupper och en forskarrapport från Malmö universitet konstaterade bistert i våras: ”Det finns många delar i förskolläraruppdraget som inte går att utföra utifrån de förutsättningar som finns i dag. Det skapar en känsla av osäkerhet, oro och otillräcklighet.”

Anna Strömberg Johansson.

På fritidshemmen ska färre personal ta hand om allt fler barn. Gruppstorleken har växt till 39,2 elever per avdelning, från 36 för tio år sedan. Samtidigt sjunker andelen personal med en pedagogisk utbildning och nådde 37 procent förra hösten, den lägsta siffran någonsin sedan statistiken började samlas in 1995.

– Man gör allt för att effektivisera. Vi har mer undervisningstid, fler elever, klasserna blir större och elever med anpassningar av olika slag ökar.  Samtidigt saknas det specialpedagoger och vi får inte ta in vikarier. Fler och fler sjukskriver sig, säger Anna Matilda Strand, grundskolelärare i idrott och engelska, och ombud till Lärarförbundet i Uppsala.

Anna Matilda Strand kände att hon var tvungen att engagera sig och har tagit initiativ till Lärarmarschen i Uppsala den 18 maj.

– Jag hoppas att det blir en språngbräda för att skapa debatt och sätta mer press på politikerna, för det kommer bara bli värre och värre, säger hon.

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.