Sök

Mästarens nyårstips 

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Richard Juhlin är mjuk men bestämd. Korken glider med perfekt hastighet ur flaskan. Inga märken i taket, inget kladd på mattan. Champagne är festligt som det är, utan överdrifter. 

För tio år sedan tog Richard Juhlin steget från svettiga sporthallar till betydligt mer sofistikerade salonger. Nu är den före detta idrottsläraren världsmästare på champagne. Han är överlägsen när gäller att bestämma sorter och han har flest provningar på sin lista. Över fyra tusen olika sorter har rullat över hans smaklökar och lika många dofter har passerat hans välutvecklade näsa. 

   – Vanilj, eller hur, säger Richard Juhlin och gör en elegant snurr med glaset. 

Damen på andra sidan baren smackar med tungan och bekräftar. Richard Juhlin bjuder på avsmakning och den här kvällen finns det ett tiotal sorter i en spännande kombination att avnjuta. Några kända och några okända. Okända till och med för Richard Juhlin som alltid passar på att uppdatera sig vid sådana här tillfällen. 

   I det franska distriktet Champagne finns 300 byar och 5 000 producenter av den dryck som får kallas champagne, så det blir en del att hålla reda på. 

   – Champagne är subtilt. Det finns en mängd nyanser att upptäcka om man har lite kunskap och vet vad man ska leta efter. 

   Att Richard Juhlin är bäst i världen på att definiera sorter och tillverkningsår beror inte bara på att han känner dofter och smaker väldigt starkt. Det är det många människor som gör. Richard Juhlins gåva är att han så tydligt känner hur det smakar, och vilka olika dofter och smaker en sammansättning består av. Dessutom minns han dem. 

   – Precis som andra kan ha ett fotografiskt minne eller extremt lätt att placera människor, så har jag ett slags fotografiskt doftminne. Jag vet att från just den byn i just den sluttningen får druvan ofta en ton av apelsin. Känner jag den apelsintonen vet jag var champagnen kommer ifrån. 

Men det gäller att vårda sina sinnen. En hamburgare till lunchen förstör definitivt upplevelsen av en god champagne. Smoggen i London, en rökig bar, starksprit och allmänt dåligt leverne är också förödande för smaklökarna. 

   – Det är viktigt att vara i fysisk trim. Här har jag verkligen nytta av min bakgrund som idrottslärare. Champagnen smakar mycket mer när jag är vältränad. 

FAKTA / RICHARD JUHLIN 

Ålder: 44 år 

Yrke: Förr idrottslärare, nu världsledande champagneexpert. 

Familj: Fru Sara, barnen Stella 11, Henrik 7, Melker 1,5 år. 

Intressen: Familjen, resor, fotboll och det bästa med jobbet – gourmetrestauranger och högklassiga viner. 

Favoritchampagne: 1928 Pol Roger Grauves. 

FAKTA / EXPERTENS GODA RÅD TÄNK PÅ DETTA 

Välj champagne till nyårsmiddagen. Vid tolvslaget kan man lika gärna skåla i ett enkelt mousserande vin. 

   Champagne njuts bäst tillsammans med milda smaker. Lök, starka korvar och chips passar inte så bra. 

   Är du ovan? Börja med en enkel smak. Snurra glaset och känn på doften som frigörs. Sörpla en aning så att det tillförs luft till champagnen. Låt den första klunken ta lite tid, stanna upp och ge smaken en halv minut att utveckla sig i gommen. 

   Välj glas med omsorg. Champagneglas ska vara smala upptill och breda på mitten. 

BUBBEL FÖR OLIKA PLÅNBÖCKER 

Prisvärt: Pierre Peters Blanc de Blanc 231 kr. 

Lite mer tyngd: Bollinger 339 kr. 

Riktigt gott: 1998 Pol Roger Blanc de Chardonnay 453 kr 

Oförglömligt: 1996 la Grande Dame, 1 064 kr, och 1999 Cristal, 1 346 kr. 

ULRIKA SUNDSTRÖM