Sök

Allt fler lärare säger upp sig på grund av arbetsmiljön

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Trots skriande lärarbrist ökar antalet arbetslösa lärare för första gången på mycket länge. Ökningen var 15 procent 2018. Orsaken är att fler säger upp sig själva på grund av bristfällig arbetsmiljö, enligt kassaföreståndare Anna-Karin Frend-Öfors på Lärarnas a-kassa.

För första gången på flera år ökar antalet lärare som uppbär a-kassa. I december 2018 var det 1.529 personer, jämfört med 1.333 samma månad 2017, vilket är en ökning på 14,7 procent.

– Även om arbetslösheten generellt är låg för lärare så ser vi en ökande trend. Det är första gången sedan jag började här 2009, säger Anna-Karin Frend-Öfors, kassaföreståndare på Lärarnas a-kassa.

Anna-Karin Frend-Öfors, kassaföreståndare på Lärarnas a-kassa. Foto: Niklas Arevik.

Anledningen till ökningen är att allt fler säger upp sig på egen begäran, av hälsoskäl kopplat till arbetsmiljön.

– Vi för ingen statistik över enskilda personer, men döper ärenden efter vad som orsakar arbetslösheten. Uppsägning på egen begäran har ökat, med hänvisning till arbetsmiljön, säger Anna-Karin Frend-Öfors.

Uppsägning på egen begäran ökar alltså trots att detta innebär att man stängs av från a-kassan i 45 dagar. Inberäknat de sex karensdagarna betyder det att det tar över sju veckor innan man har möjlighet att få ersättning.

Paradoxalt nog ökar även utträdet ur a-kassan parallellt med att fler blir arbetslösa.

– Allt fler avslutar sitt medlemskap på grund av den goda arbetsmarknaden. Det är oroande när antalet arbetslösa samtidigt ökar. 110 kronor är ett billigt försäkringsskydd om man skulle hamna i en utsatt situation, säger Anna-Karin Frend-Öfors.