Sök

Läraren Peter hotades för att han är jude

Peter Vig, lärarassistent i Malmö, kämpar för att motverka antisemitism i skolan men har tyvärr inte alltid fått stödet uppifrån. Foto: André de Loisted

Mordet på historieläraren i Frankrike väcker frågan hur svenska lärare kan drabbas av hot som bygger på intolerans av oliktänkande. Peter Vig från Malmö, med judisk bakgrund, berättar om sina erfarenheter.

När klassrumsdörren rycktes upp av en okänd man i övre tonåren som skrek ”Var är judejäveln?!”, lyckades mellanstadieläraren Peter Vig, som är jude, avvisa den aggressive personen utan incidenter.

– Fruktansvärt obehagligt. Det var en person som inte hade på skolan att göra. Obehagligt både för klassen och för mig. Det tog lång tid att skaka av sig känslan.

Peter Vig rapporterade händelsen till rektor, som inte brydde sig om att lyfta saken.

– Det fanns ju flera anledningar att ta tag i en så allvarlig händelse. Inte bara för att stötta mig. Både säkerhetsmässigt och inte minst för elevernas skull, som ska kunna känna sig trygga i sin skola, fanns det skäl att agera.

– Det var inte den första, och långtifrån den sista incidenten, där jag blev utsatt på grund av min judiska identitet och där stöd från skolledningen lyste med sin frånvaro.

”Känner en viss rädsla”

Händelsen utspelade sig för drygt 15 år sedan i den Malmöskola Peter Vig då arbetade i. I dag arbetar han som extra resursperson i Borgarskolan, Malmös största gymnasium, och pratar med elever om judendom, antisemitism, fördomar, om sin familj och hur den drabbades av Förintelsen.

– Jag blir bemött med stor respekt av eleverna på Borgarskolan, men känner ändå en viss rädsla i bakhuvudet. Både när jag rör mig till och från skolan, och på skolan. För vad personer som har fått vetskap om mig och mitt arbete skulle kunna få för sig att göra.

LÄS OCKSÅ: Läraren som kallade sig vandrande juden

Franske läraren: ”Mordet kommer inte förändra hur jag jobbar”

Experten: Så hanterar du kontroversiella åsikter i klassrummet

Kvarsittning: ”Jag blev mordhotad av en elev”