Sök

Fem förklaringar till anmälningsvågen

Är det kränkhetskulturen som förklarar anmälningsvågen?

Marknadskrafterna, curlade barn eller ett tuffare samhällsklimat. Det finns många tänkbara orsaker som brukar lyftas fram av experter, debattörer, politiker, lärare och forskare. Här är fem av de tyngsta förklaringarna till vågen av anmälningar.

 1. Nedskärningarna
  Besparingar på skolorna har gått ut över eleverna. Färre vuxna i skolan ökar oron, försämrar studieron och färre får den hjälp de behöver. Därför inträffar det helt enkelt fler händelser och problem på skolorna.

 2. Ökad kränkhetskultur
  Elever anses mer lättkränkta än tidigare. Tillrättavisningar och ingripanden från lärare kan trigga igång vissa elever och föräldrar att anmäla.

 3. Barn- och elevombudets skadeståndskrav
  Barn- och elevombudets har drivit många processer för skadestånd och varit framgångsrik. 15 000–20 000 kronor är enorma summor för ett skolbarn. Chansen till pengar ökar anmälningsbenägenheten.

 4. Enklare att anmäla
  En anmälan finns bara ett knapptryck bort på Skolinspektionens sajt. Där finns fyllig information hur man gör. Motsvarande information finns till exempel inte på kommuners eller skolors hemsidor. I stället för att behöva ringa runt i kommunen eller skolan är det mycket enklare att bara mejla till inspektionen.

 5. Det fria skolvalet och marknadskrafterna
  Marknadskrafterna har släppts in i skolan. Det gör att det blir mer av ett kundförhållanden mellan skolan och eleven/föräldrarna. På samma sätt som man klagar på en vara klagar man nu på skolan om man inte är nöjd. Och det kan vara med alltifrån betygen till vilka krav läraren ställer.