Sök

9 fall från LAN: Det krävs för att du ska förlora din lärarlegitimation

Sexförfrågan på Snapchat och lärare som spottar tillbaka på elev – så här slutade nio olika fall i Lärarnas ansvarsnämnd. Illustration: Björn Öberg/Agent Bauer

Du får sparka ner några koner och hota slöa elever med extra armhävningar.
Men inte ha sex med en 19-årig elev efter en kväll på stan.
Lärarnas ansvarsnämnd är den enda som kan återkalla din legitimation.

Av drygt 4 600 anmälningar som kom in till Skolinspektionen i fjol hänvisades 392 till Lärarnas Ansvarsnämnd, LAN.

Men bara 13 togs upp av nämnden. Övriga ärenden avskrevs.

Sedan LAN började jobba 2013 har de tagit beslut i drygt 60 ärenden.

Alltid med tre möjligheter: Ingen åtgärd, varning eller återkallande av lärarlegitimationen.

Innan LAN tar ett beslut har Skolinspektionen tittat på ärendet och förslagit en åtgärd, inte sällan tuffare än LAN.  I 17 av de 60 prövade fallen har Skolinspektionens förslag varit hårdare. Däremot har aldrig LAN dömt hårdare än Skolinspektionens förslag.

Läraren har tittat närmare på samtliga ärendena i LAN mellan 2013 och 2019.

Här är nio av dem.

Så slutade nio olika fall i LAN

Knuff i fotbollsmål

En elev hade svurit och skrikit mot både domare, publik och lärare under en idrottsdag i en skola i Stockholmsområdet. Flera lärare försökte få eleven att lugna sig, men misslyckades. En lärare knuffade sedan in eleven i ett fotbollsmål så att eleven ramlade. Skolinspektionen ville varna läraren.

Friad

Ingen astmamedicin

Eleverna fick varken gå på toaletten eller dricka vatten på idrottslektionen. En elev nekades ta sin astmamedicin och läraren sparkade bort några koner och hotade elever med extra armhävningar. Men rektorn stod bakom läraren.

Skolinspektionen ville varna läraren.

Friad

 

Onanerade vid vägkanten

Den manliga läraren stod vid landsvägskanten och gjorde onanirörelser, iklädd rosa tajts, svart bh och en rånarluva. Han dömdes för sexuellt ofredande för det och ytterligare en liknande händelse. Skolinspektionen ville varna. Kommunen där läraren var anställd köpte ut honom för 375 000 kr.

Varning

Sexförfrågan på Snapchat

Högstadieläraren hade kontakt med flera elever på sociala medier. En flicka hade fått frågan om hon ville ha sex. Flera andra hade fått hjärte- och puss-emojis. Någon elev hade också följt med läraren hem, men tyckte det var obehagligt när han frågade om hennes sexliv. Läraren polisanmäldes också, men utredningen lades ned. Skolinspektionen ville varna.

Varning

 

Lärare ville köra ut nyanlända                                                                      

”Ut med dem”. Det var lärarens svar på utvecklingsmötets fråga: ”Hur ska vi inkludera nyanlända i undervisningen”. På olika högerextrema sajter hade läraren uttryckt rasism och var engagerad i Nordiska Motståndsrörelsen.

Rektorn påstod sig inte känna till den uppskattade lärarens åsikter. Men Skolinspektionen menade att läraren brutit mot ”kravet på att företrädare för det allmänna ska iaktta opartiskhet.”

Varning

 

Sade fuck you

”Håll käften.” ”Fuck you”. ”Idiot.” Musikläraren i Sydsverige svor ofta och hade en allmänt otrevlig attityd mot eleverna. Många elever vittnar om att de är rädda och mår dåligt. Läraren varnas av LAN, överklagar till Förvaltningsrätten som ger ansvarsnämnden rätt.

Läraren byter skola, men anmäls igen. Den här gången vill Skolinspektionen ville dra in legitimationen.

Indraget leg

 

Höll fast elev

En mycket utåtagerande elev hade bland annat kastat en stol på en klasskamrat och satt upp en lapp där han uppmanade till att slå vissa namngivna elever.

Elevens mentor hade vid tre olika tillfällen tagit tag och hållit fast eleven för att lugna hen. Malmö kommun ansåg att lärarens agerande var nödvändigt utifrån situationerna. Läraren hade tidigare fått klagomål för att ha agerat aggressivt. Det sammantaget gjorde att Skolinspektionen ville dra in legitimationen.

Friad

 

Ansågs olämplig på sju skolor

Flera elever klagade på att slöjdläraren tryckt sin kropp mot deras och berört dem. Några polisanmälde, men läraren dömdes aldrig.

Han lyckades hela tiden byta skola och fortsätta på samma sätt. Tills slut anmäls han till Skolinspektionen, som vill dra in legitimation. Då har läraren lyckats bli utköpt, för över en miljon kronor, av sju arbetsgivare som alla anser honom vara olämplig som lärare.

Indraget leg

 

Spottar på elev

Eleven hotar klasskamrater och skriker fula ord, även mot läraren. När läraren säger till slår eleven mot läraren med en bricka och spottar henne i ansiktet. Läraren spottar tillbaka. ”Helt, reflexmässigt”, säger hon själv och ber direkt om ursäkt, ringer elevens föräldrar och kontaktar rektorn. Läraren får en skriftlig varning från sin arbetsgivare, som tvingas betala 15 000 kronor i skadestånd till eleven efter ett beslut från Barn- och elevombudet.

Skolinspektionen ville varna läraren.

Friad

Jaara Åstrand: "Det räcker inte med fina ord, vi behöver riktiga regleringar"

Läraren debatt Att politikerna vill se en likvärdig skola, fler lärare och ökade resurser är bra. Men många av förslagen landar mer mätning, kontroll och uppföljning. Istället behöver vi se förslag som på riktigt minskar arbetsbelastningen och skapar bättre förutsättningar för lärarna, menar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, som läst samtliga debattartiklar från riksdagspartiernas skolpolitiska talespersoner.