Sök

Fler lärare kan få a-kassa under loven

1 juni korrigeras det som Robert Fahlgren beskriver som "ett gammal missförstånd" till, vilket ger ferieanställda lärare a-kassa även under loven.

Från och med första juni får ferieanställda lärare möjlighet till a-kassa under loven.
– Det här har varit en orättvis regel, säger Robert Fahlgren, ordförande i Lärarnas a-kassa.

Under 2019 fick 40 procent av de arbetslösa lärare som sökte a-kassa under sommarlovet avslag, eftersom de hade ferie-, uppehållstjänst eller tjänstgöringsfri tid som anställningsform, och då inte är berättigade till ersättning under loven.

– Det har inte fungerat bra för dem, och det har vi arbetat med under ett gäng år för att få bort, och nu kommer det att försvinna, säger Robert Fahlgren.

Med en arbetslöshet på ungefär en procent handlar det inte om några större antal.

– Men för en stor andel av de medlemmar som sökt ersättning är det ju ett problem. De som borde ha rätt till ersättning men som inte fått det på grund av en konstig regel. Andra lärare som har gjort samma jobb men med annan anställning har ju haft rätt till det, säger han.

Bakgrunden till regeln är enligt Robert Fahlgren ett gammalt missförstånd.

– Det är en gammal tolkning, att lärare en gång i tiden ansågs ha sommarlov. Vilket vi inte har, det är inarbetad tid, säger han.

Regeländringen träder i kraft i juni 2020 och gäller för alla lärare med ferie-, uppehållslön eller tjänstgöringsfri tid, oavsett vilken a-kassa de tillhör.

Läs också: Efter kritiken – regeringen höjer karensersättning