Elevernas favoriter på nätet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Vad gör egentligen eleverna med sina mobiler och datorer? Här är guiden till de ungas favorithäng – för dig som aldrig vågat fråga.

Det är inte lätt att hålla koll på teknikvärlden. Ungdomar fångar upp nya trender snabbare än andra, och de är tidiga med att använda nya tjänster. Många av de appar som eleverna använder dagligen är med andra ord helt okända för deras lärare.

Här är fem av de populäraste tjänsterna bland svenska ungdomar – och de du kan glömma.

Självförstörande mess

Snapchat

Plattform: Android, IOS

Populär bland unga tonåringar

Snapchat är en jätte bland Sveriges unga. När 13–16-åringarna ska peka ut sina favorittjänster svarar nio av tio Snapchat.

Det speciella med tjänsten är att meddelandena är ”självförstörande”. Den som tar emot en bild har runt tio sekunder på sig att titta, sedan är den borta. Pinsamma bilder sparas med andra ord inte på mottagarens telefon.

I likhet med andra tjänster kan bilderna kompletteras med bildtexter, emojis och liknande utsmyckningar.

Populär bilddelning

Instagram

Plattform: Android, IOS, webbläsaren

Populär bland äldre tonårsflickor

Medan Facebook dominerar bland de äldre föredrar ungdomarna Instagram. Starkast ställning har ”Insta” bland flickor i övre tonåren, där över 90 procent har den som favorit.

På Instagram lägger man upp foton eller filmer som kompisarna kan kommentera, och det går även att sända livevideo. Många följer även kändisar och företag här.

Sedan 2012 ägs Instagram av Facebook, så tjänsterna är egentligen inte konkurrenter.

Musikvideo från Kina

Tiktok

Plattform: Android, IOS

Populär bland unga flickor

Tiktok är något så ovanligt som en kinesisk app. I tjänsten, som tidigare hette Musical.ly, skapar man korta videoklipp med mobilen. Klippet blir en musikvideo där läpparna automatiskt synkas med kända låtar. Videon går även att pimpa genom att exempelvis lägga på filter eller ändra tempo. Resultatet delar man med sina vänner, men det går också att titta på videoklipp från andra.

Att Tiktok kommer från diktaturen Kina har gett upphov till en kritisk debatt kring integritetsfrågor.

Monsterjakt i alla prylar

Fortnite

Plattform: Android, IOS, Windows, Mac, spelkonsoler

Populär bland pojkar i alla åldrar

Unga gillar spel, men vilka favoriterna är styrs av kön och ålder. De yngsta väljer Minecraft, som är ett spel där man bygger saker. Äldre flickor väljer simulatorn The Sims, medan pojkarna föredrar fotbollsspelet Fifa.

Det bredaste spelet är dock Fortnite, där man slåss mot monster. Det som många gillar är möjligheten att spela tillsammans med andra online.

Kolla när andra spelar

Twitch

Plattform: Android, IOS, Windows, Mac, spelkonsoler

Populär bland tonårspojkar

Att kolla när andra spelar är populärt bland de unga. Svensken Felix “Pewdiepie” Kjellberg blev som bekant världskändis för sina videoklipp där han spelade spel.

Youtube är förstås en viktig kanal för att titta, men det finns även en populär tjänst som är skräddarsydd för just spelvideo. Den heter Twitch används också för att sända live från e-sportsevenemang.