Sök

Lantlivet mötte lila sparkbyxor

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Gröna vågen gav oss lärare som tog sex- och samlevnadsundervisningen till nya höjder, skriver redaktionschef Susanne Pettersson.

Susanne Pettersson, redaktionschef.

”Kvinnans väg till njutning stegras som en trappa!” Det hade gått att höra en knappnål falla i golvet när det var dags för sex- och samlevnadsundervisning på högstadiet. Vi bondungar på södra Gotland lyssnade andäktigt på läraren. Det här var grejer det! En trappa tar det tid att gå uppför! Här är liksom inte läge för pang på rödbetan ... så där hej vilt som det brukade gå till hemma bland djuren ... Det var därifrån vi fick våra referenser. När läraren frågade storebrorsan vad som kom ut ur kvinnan efter förlossningen svarade han kalvdans!

Så efteråt tänker jag: tack och lov för gröna vågen. Hit till Gotland kom nybakade 08-lärare, som vi kallade dem. De ville testa pigga idéer. Iklädda lila unisex mjukisbyxor (Mah- Jong fick vi lära oss att de hette, men det såg mer ut som småsyskonens sparkbyxor), gärna boende i kollektiv, långhåriga, bh-lösa, fördomsfria (vi gjorde gipssnoppar på konsten), jämlika (tjejers orgasm är viktig), bejakande (sex är härligt!) och noll utseendefixerade (i armhålorna växte hårkvastar).

Ystra som kalvungar på vårbete rusade vi sen ut i livet, rustade i kropp- och knoppkunskap tack vare den skäggige läraren i lila sparkbyxor. Nåja, det saknades en hel del hbtq-kunskap och metoo- kunnande, men vi hade fått i oss en rejäl dos lustfylld undervisning.

Det känns fjärran ifrån den ängslighet som beskrivs i vårt temanummer den här gången. Sex- och samlevnadsundervisningen tycks fortfarande vara komplicerad. Bland annat på det gamla pinsamma sättet, men också i relation till nya svenskar från kulturer där homosexualitet är förbjudet, flickor måste vara oskulder och förlegade patriarkala normer styr.

Läs våra sidor och låt dig inspireras av de goda exemplen och tips och trix om hur du kan undervisa. Men låt det hela inte bli för gravallvarligt med slagsida mot det svåra. Glöm inte att förmedla den där känslan av att sex och samlevnad också ska vara härligt spännande och roligt!