Fotbollsproffset blir lärare – och får unga att läsa

Viktor Elm efter sin allra sista match i Kalmar FF i december 2020. Foto: TT Nyhetsbyrån

Viktor Elm är numera fotbollspensionär men har fortfarande många bollar i luften. Han utbildar sig till gymnasielärare i engelska och idrott och hälsa. Dessutom driver han ett läs­projekt tillsammans med sin tidigare klubb Kalmar FF. Syftet är att väcka läslusten hos skolbarn.

För knappt ett år sedan avslutade Viktor Elm en lång och framgångsrik fotbolls­karriär som bland annat innefattade SM-guld med Kalmar FF, landslagsspel och sex års proffsspel i Heerenveen och Alkmaar i Nederländerna.  

I samma veva som den tidigare mittfältaren ställde fotbollsskorna på hyllan, startade han ett läsprojekt som nu ingår i hemmaklubbens samhällssatsning ”Kalmar FF med hjärtat”. 

– Jag fick inspiration från min tid i de holländska klubbarna som drev liknande projekt. Jag märkte hur roligt och givande det var att tala om böcker med barn och ungdomar. Som fotbollsspelare är vi förebilder och har kanske därför ofta lättare att fånga killar och tjejer som inte är vana vid att läsa. Många ser upp till oss och det är en chans att göra viktiga saker även utanför fotbollsplanen, säger Viktor Elm.

"Kanske skapar ännu mer intresse"

Fotbollsspelare förknippas vanligen inte med litteratur och just det kan vara en poäng, tror han. 

– Det kanske skapar ännu mer intresse bland eleverna eftersom det är lite oväntat att vi från Kalmar FF pratar om böcker. 

Viktor Elm brinner för att inspirera och talar engagerat om vikten av att alla barn, oavsett bakgrund, motiveras till läslust. 

– I grund och botten är det en demokrati­fråga. Jag ser läsning som något som också underlättar livet i stort. Kunskap kan öppna för olika valmöjligheter och leda till att vi lättare fattar rätt beslut. Vi vänder oss lika mycket till tjejer och killar. Målet är att barn och unga ska hitta ett eget driv att läsa, förklarar han.

Högläsning en självklarhet

Tillsammans med spelarna i Kalmar FF:s A-lag åker Viktor Elm regelbundet ut i kommunens 28 grundskolor, mestadels lågstadiet, för att högläsa i klassrummen och läspeppa enligt projektets devis ”läsning är coolt”.  De har också gjort några Youtubeklipp med lästips.

Men för egen del tog det ett tag innan Viktor insåg att det var coolt att öppna en bok. Trots att hans mamma är lärare och ofta läste högt för sönerna – en trio där alla för övrigt är namnkunniga fotbollsspelare – blev Viktor intresserad först efter högstadiet.

– Den första boken jag verkligen fastnade för var en Agatha Christie-deckare. Sedan dess har jag alltid haft en bok på gång. Som fotbollsproffs hade jag gott om tid för läsning.

I dag är högläsning för hans egna tre barn en självklarhet. 

Parallellt med fotbollskarriären, som avslutades i Kalmar FF, har Viktor Elm under sex terminer utbildat sig till gym­nasielärare i engelska och idrott och hälsa. 

Vill att projektet blir permanent

Tidigare har han varit Kalmar FF:s lagkapten och han ser beröringspunkter med att bära kaptensbindeln och att vara lärare.

 I båda fallen handlar det om att kliva fram och vara ledare. Jag vill bli lärare för att jag tror att jag har ledaregenskaper och kan ställa tydliga krav samtidigt som jag förhoppningsvis också är bra på stötta och ge kärlek, säger Viktor Elm.

Han driver också det kommande projektet ”Viktor Elms ledarutbildning” med målsättningen att utbilda ungdomsledare i olika fotbollsklubbar.  

– Men det kommer inte att innebära att jag avlutar läsprojektet. Det är både kul och viktigt. Förhoppningsvis blir det också permanent, säger Viktor Elm.  

LÄS ÄVEN

Så fick Zlatans succé tonåriga killar att läsa

Larmet: Vi riskerar att få en ny sorts analfabetism

Förödande många elever har aldrig läst en bok

Här är siffrorna bakom Sveriges läslustras

Därför är högläsning bra – i alla åldrar

7 tips som stärker elevernas motivation att läsa

Uppdraget: Visa hur litteraturen blir livsviktig