Bli behörig – och tjäna tusenlappar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

En lärarlegitimation ger inte bara en tryggare anställning. Det ger också många tusenlappar extra i plånboken. Det gäller oavsett var i skolan du jobbar.

För lärare på fritidshem, som är den senaste gruppen som omfattas av legitimationskrav, handlar det om minst 5 000 kronor i månaden för en barnskötare som vidareutbildar sig till lärare på fritidshem. I alla fall enligt SCB:s senaste statistik för genomsnittslöner (avser 2017).

Genomsnittslönen för en lärare i fritidshem var 28 500 kronor, medan barnskötaren tjänade 23 100 kronor i snitt.

För den som vill gå från obehörig till behörig lärare i grundskolan handlar det ofta om mer pengar. Snittlönen för en grundskollärare var 32 900 kronor, enligt SCB.

Men lönen är bara en viktig del i att gå från obehörig till behörig. En annan är att legitimation krävs för att få en fast anställning i dag. Obehöriga får nöja sig med termins­vikariat.

För att få fler legitimerade lärare samarbetar åtta universitet och högskolor i VAL, vidareutbildning av lärare.

De åtta är: Umeå universitet (nationellt samordningsansvar), Högskolan Dalarna, Göteborgs universitet, Högskolan i Jönköping, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Malmö universitet och Stockholms universitet.

– Jag gillar egentligen inte ordet snabbspår. Men vi har en kompletterande pedagogisk utbildning för den med ämnesbakgrund som vill bli lärare i grundskolan och gymnasiet. Man läser under ett år med förhöjd studietakt, 125 procent, inklusive sommarkurser. Något motsvarande för lärare i fritidshem finns inte vad jag vet, säger Marie Jarl, ansvarig för lärarutbildningen på Göteborgs universitet.

För våren 2020 går det att ansöka 16 september–15 oktober. Du gör det på VAL:s hemsida på www.umu.se.

Där och på lararutbildning.nu kan du läsa vilka utbildningar de olika skolorna erbjuder.

Handläggare på VAL hjälper dig också med att snickra ihop en egen individuell studieplan för att få den behörighet du önskar.