Sök

Kan jag gå i pension tidigare?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Lärarförbundets pensionsexpert Britta Ljusberg om hur mycket man kan gå ned i arbetstid utan att förlora för mycket av sin pension.

Foto: Istockphoto

Dilemmat: Jag jobbar på en friskola och har några år kvar till 65, men kommer inte att orka jobba så länge. Kan jag gå ner i tid utan att förlora för mycket på det ekonomiskt?

/Trött och sliten

Svar: Det finns ingen rättighet att gå ner i tid, men du och din arbetsgivare kan kanske komma överens om exempelvis 80/90/100-modellen. Den innebär att du arbetar 80 procent, får 90 procent lön och 100 procent i tjänstepensionsavsättning. Om du omfattas av tjänstepensionen ITP2 finns även något som kallas kollektiv slutbetalning och innebär att du slutar arbeta helt när du fyllt minst 62 år och 1 månad, men ändå får tjänstepension som om du hade arbetat till 65.

En förtida pensionering kommer att påverka din allmänna pension och du bör kontakta Pensionsmyndigheten för mer information. Ekonomiskt är det bästa att arbeta längre, och din arbetsgivare har ett ansvar att anpassa arbetsmiljön för att förebygga ohälsa. Ta gärna kontakt med Lärarförbundet Kontakt för mer information.

/Britta Ljusberg, Lärarförbundets pensionsexpert