Sök
Publishing-priset logga

Nu är Kosters skola hotad – igen

Susanne de Barès räddade Kosters skola när hon tog tjänsten som lärare på ön. Nu är skolan nedläggningshotad igen. Men Kent Hansson (S) ger lugnande besked – den här gången. Foto: Emelie Asplund/Pressbild

Kosters skola ”räddades” när de fick en behörig lärare, men nu är den återigen hotad.
Tjänstemännen i Strömstads kommun föreslår en nedläggning av skolan till hösten 2021. Men politikerna tycker något annat – den här gången.

LÄSTIPS: Hjälten som räddade Kosters skola

– För mig är det en icke-fråga. Det finns, mig veterligen, inget parti som vill lägga ner Kosters skola i dag. Så länge det finns behöriga lärare och resultaten är goda ska skolan vara kvar, säger Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstads kommun.

Bakgrunden till diskussionen är en utredning av skolstrukturen som gjorts och som resulterat i förslaget från barn- och utbildningsförvaltningen. I tjänsteskrivelsen föreslår man dels ett principbeslut att minsta elevantalet på en grundskola bör vara 20 elever per klass och som en följd av detta att Kosters och Tjärnös (en annan småskola i kommunen) avvecklas till hösten.

Förstår föräldrarnas oro

Utredningen har skapat stor oro bland föräldrar och boende på Koster, trots att de är vana vid att den lilla skolans existens ofta blir ifrågasatt. I höstas var den stora oron om det skulle gå att få tag på en behörig lärare och nu ligger alltså ett förslag om total nedläggning.

– Jag förstår verkligen att föräldrar är oroliga när den här frågan kommer upp, men det kommer inte att bli ett sådant beslut, säger Kent Hansson.

Han radar upp flera argument för varför skolan bör vara kvar. Att små barn inte ska behöva åka färja i trekvart varje väg. Att barnfamiljerna flyttar till fastlandet och avfolkningen tar fart. Att affären kanske måste stänga igen.

– Koster är oerhört viktigt för Strömstads kommun och för att det ska vara det där sommarparadiset behöver det också vara ett levande samhälle året runt.

Oviss framtid

Kosters stora dilemma är att det är så attraktivt att de hus som blir lediga går för priser som är alldeles för höga för de flesta barnfamiljer. Och när inflyttningen minskar, ser prognosen dålig ut för framtiden. Om inga fler barnfamiljer flyttar till Koster kommer det att finnas ett barn kvar i skolan om fem år. Och vad händer då?

Hoppet står till att det kommunala bostadsbolaget Strömstadsbyggen ska bygga hyresrätter på Koster och till Kosterbornas stora engagemang för öns framtid.

LÄS ÄVEN

Hjälten som räddade Kosters skola

Tips: Så lär du barnen klockan

Mattelärarens knep lär elever att förstå tid

Skriva för hand har stor betydelse för inlärningen