Fackets krav när grundskolan kan bli tioårig

Lisa Heino på Lärar­förbundet är skeptisk till en ­tioårig grundskola. Foto: Lärarförbundet

I april 2021 ska regeringens särskilda utredare föreslå hur en tioårig grundskola kan införas genom att förskoleklassen görs om till årskurs ett. Här är Lärarförbundets krav på utredningen.

Lärarförbundets egen utredare Lisa Heino är skeptisk till den utredning som regeringen tillsatte i mars 2020. Hon menar att den är onödig, ­eftersom det redan är skolplikt i Sverige från sex års ålder.

– Men om det ändå blir en ny första­klass, så vill Lärarförbundet att man behåller kapitlet om förskoleklassen i läroplanen, där förskolepedagogik blandas med grundskolepedagogik.

Lisa Heino lyfter fram vikten av en mjuk övergång för barnen – oavsett om de är fem eller sju år – och undrar om politikerna med ”nya ettan” ser framför sig ”att 25 sexåringar plötsligt ska sitta i varsin bänk i raka rader”.

Låt förskoleklassen vara obligatorisk även framöver och visa vad den kan vara om lärarna bara ges möjlighet.

– Man behöver träna sig för att bli en elev, man lär sig att gå i skolan, oavsett vad det där första året heter, ettan eller förskoleklass, säger Lisa Heino och fortsätter:

– Så varför ska vi ens ha en tioårig grundskola? Det är inte särskilt många länder som har det. I vissa länder börjar barnen tidigare men då slutar också grundskolan tidigare. Det är som att man förväntar sig att en mängd olika problem kommer att lösa sig bara genom att man döper om det första skolåret som ju redan är obligatoriskt.

Ett av Lärarförbundets krav på regeringens utredning är att förskollärarna behåller sin behörighet även om F görs om till 1. Annars görs lärarbristen onödigt mycket större, menar Lisa Heino. Hon påpekar också att förskollärarna i många fall är väldigt erfarna, lite äldre och ofta har jobbat länge på samma skola.

– Vi stred så länge för obligatorisk förskoleklass och sa ”hipp, hipp hurra” när det äntligen blev av och sedan dröjde det inte länge innan januariavtalet inträdde och så började det pratas om en tioårig grundskola igen, säger Lisa Heino.

Hon menar att förskoleklassen inte får det erkännande och de förutsättningar som den förtjänar.

– Låt förskoleklassen vara obligatorisk även framöver och visa vad den kan vara om lärarna bara ges möjlighet. De har fått forma sin verksamhet mycket utifrån vad de märker funkar. Men nu är många oroliga att över en natt förlora sin behörighet att undervisa.

Utredningen om tioårig grundskola

Senast den 26 april 2021 ska regeringens utredning om hur en tioårig grundskola kan införas genom att förskoleklassen ombildas till årskurs ett, redovisas. Utredaren Eva Durhan ska bland annat:

  • Analysera och föreslå hur en tioårig grundskola kan utformas.
  • Föreslå vilka behörighetskrav som ska gälla för lärare som ska bedriva under­visning i den nya första årskursen.
  • Föreslå en tidsplan för genomförande av reformen.

Källa: Utbildningsdepartement

LÄS ÄVEN

Brister i särskilt stöd i förskoleklass

Forskare: Positivt med mer tidig undervisning

"Fritidspedagoger behövs i förskoleklass"