Bra skolmat gör skolan mer rättvis

Tacos hamnar i topp när eleverna själv får välja sin favoritmat i skolan. Agneta Hörnell är professor i kostvetenskap vid Umeå universitet och projektledare för ProMeal. Illustration: Pep Boatella, foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet

Visan om den dåliga skolmaten är kanske evig, men flera undersökningar visar att det lika ofta är miljön i skolmatsalen som gör måltiden mindre aptitlig.

”Nästan varje dag går jag runt hungrig för att skolmaten inte har varit god.”

Så börjar en insändare i tidningen Hela Hälsingland från elever på Björkbergsskolan i Hudiksvall. Visan är kanske evig, elever har alltid utryckt sitt missnöje med skolmaten. Säkert med rätta, men flera undersökningar visar att det lika ofta är miljön i skolmatsalen som gör måltiden mindre aptitlig.

"Lär sig äta mer varierat"

Inom den internationella forskningen finns en stor samstämmighet om att bra mat i skolan leder till bland annat förbättrad koncentration, ökad närvaro och ökat välbefinnande. Vilket i förlängningen kan bidra till att utjämna socioekonomiska skillnader.

– Forskningen visar att barn som äter en ensidig kost hemma lär sig att äta mer varierat i skolan. Det betyder att skolans utjämnande uppdrag fungerar när det gäller mat, säger Agneta Hörnell, professor i kostvetenskap vid Umeå universitet, som är projektledare för ProMeal – en forskningsstudie om kost, hälsa och lärande hos barn i Norden.

Hur mycket skolans huvudmän lägger ner på skolmaten varierar stort. Dyrast äter en Finspångselev som fick kosta 8 400 kronor för hela året 2018 medan en elev i Åtvidabergs kommun fick klara sig på drygt hälften – 4 400 kr.

Den bästa och sämsta maten:

Vilken är den godaste maträtten i skolan?
Följande rätter fick flest röster:

  1. Tacos 
  2. Pizza 
  3. Pannkaka 
  4. Spagetti och köttfärssås 
  5. Hamburgare

Vilken är den minst goda maträtten i skolan?
Följande rätter fick flest röster:

  1. Fisk 
  2. Vegetarisk mat 
  3. Soppor 
  4. Falafel 
  5. Blodpudding

Källa: White Guide Junior, resultatet bygger på en undersökning från 2016 som besvarades av 6 500 skolbarn runt om i Sverige.