Sök

Bli en bättre berättare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Börja med en kort berättelse. Det är ett av tipsen i en ny handbok om berättarkonst, skriven av två erfarna scenberättare.

Ida Junker och Mats Rehnman.

Muntligt berättande – en handbok av Ida Junker och Mats Rehnman är en bok för dig som vill öva och utveckla ditt muntliga berättande. Författarna driver berättarkompaniet Fabula storytelling, en grupp med nio berättare som turnerar med föreställningar och workshops, både för allmänheten och i skolan. De står även bakom den dokumentära berättarscenen Storydox, där människor berättar sina livshistorier.

Boken ger en teoretisk och praktisk grund för ”storytelling” utifrån frågorna: Hur hittar man rätt historier? Hur lär man in dem? Vilka knep finns det för att fånga lyssnarna?

Du kan exempelvis berättarträna med kollegor med hjälp av ett upplägg för gemensamma träningspass. Författarna föreslår att börja med en kort berättelse. Ett annat tips är att låta berättelsen vila på fyra hörnstenar – en huvudperson, en plats, ett dilemma och ett slut. Författarna utlovar berättar­knep som man kan använda såväl i det privata som i yrkeslivet.