Så gör du din egen video – steg för steg

Ursprungligen publicerad i tidningen Origo

I dag kan vem som helst skapa filmer och dela dem via internet. Så här lätt är det att använda video i undervisningen.

Flippade, eller omvända, klassrum är en av de hetaste pedagogiska trenderna just nu.

I stället för att ha traditionella lektionsgenomgångar producerar läraren korta videofilmer där han eller hon förklarar någonting. Elevernas hemläxa blir att titta på videon – och lektionerna ägnas i stället åt frågor, återkoppling och fördjupning.

Poängen är förstås att de flesta ungdomar älskar filmklipp på nätet, och videosajter som Youtube toppar listan över var de tillbringar mest tid. De kan också pausa läraren eller titta på filmen flera gånger om de behöver. Att flytta lektionen till datorn kan med andra ord vara ett sätt att underlätta inlärningen.

En gång i tiden var det oerhört krångligt och kostsamt att producera egna videofilmer, men numera är det både enkelt och billigt. Tekniken kan användas av en lärare som helt vill vända sitt klassrum, men givetvis också av den som bara vill använda video i ett tillfälligt projekt eller som vill låta eleverna filma själva.

Vi visar hur du kommer igång i fem enkla steg.

 

1 Skaffa tekniken

Proffsutrustning för video är dyrt, men för den lärare som bara ska publicera sina filmer på internet är det helt onödigt. De flesta smarta mobiltelefoner innehåller tillräckligt bra videokameror, och delar av Oscarsvinnaren Searching for Sugar Man filmades faktiskt med en Iphone!

Det finns även inbyggda videokameror i surfplattor, bärbara datorer och vanliga kompaktkameror – och den som vill ha ett ännu bättre resultat kan skaffa en riktig videokamera för under 3 000 kronor.

2 Börja filma

För att filma i en smart telefon eller surfplatta slår du som regel på den vanliga kameran. Det finns sedan en omkopplare som låter dig växla från stillbilder till video. Som regel ser symbolen ut som en filmremsa eller filmkamera.

Ska du spela in dig själv när du håller en lektion brukar det enklaste vara att sätta kameran på ett stativ eller att bygga upp någon slags ställning så att den står stadigt. Tänk också på att du måste ha ordentligt med ljus för att resultatet ska bli bra och att ljuset ska vara riktat mot dig. Står du exempelvis framför ett fönster blir det motljus, och du syns bara som en skuggfigur.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är lätt att tappa koncentrationen framför datorn. Videoklippen bör därför vara ganska korta. Gör hellre flera fem minuters-klipp än ett som varar 20 minuter!

3 Redigera i telefonen

Du som filmar med en Iphone eller Ipad kan redigera dina filmer direkt. Som regel blir en inspelning konstig i början och slutet, och genom att välja alternativet Putsa kan du skära bort dessa delar. Du kan även ladda hem appen Imovies för att få fler funktioner.

Använder du en Android-telefon eller -platta kan du exempelvis ladda hem appen Vidtrim för att trimma dina filmer direkt.

4 Redigera i datorn

Du som vill ha mer avancerade redigeringsmöjligheter gör klokt i att använda datorn. Koppla bara ihop kameran och datorn med en usb-sladd och kopiera över själva filmfilen till hårddisken. Du kan sedan redigera den i ett videoredigeringsprogram som Movie Maker för Windows (hämtas

gratis på Microsofts webbsida) eller Ilife för Mac (säljs för cirka 100 kronor på apples webbsida).

Du har då möjlighet att klippa, tona in klipp i varandra, lägga på bakgrundsljud, skriva undertexter och så vidare. För många användningsområden är detta dock överkurs.

5 Publicera filmen

Det finns många sätt publicera sin film på nätet. Det kan vara klokt att kontrollera om skolan har någon gemensam lagringsplats. Om inte så finns det många gratisalternativ, till exempel näthårddisken Skydrive (skydrive.live.com) eller videotjänsten Vimeo (www.vimeo.com). Har ni en Facebook-sida för klassen går det förstås även att ladda upp filmerna här.

De flesta använder dock videotjänsten Youtube. För att publicera en film går du in på www.youtube.com och klickar på Logga in. Om du inte redan har ett användarkonto (en Gmail-adress går bra) väljer du Skapa ett konto och följer instruktionerna.

Klicka sedan på Ladda upp, Välj filer som du vill ladda upp. Leta reda på din videofil och välj OK. När filmen har laddats upp kan du klicka på Videohanteraren, Redigera för att förbättra kvaliteten på klippen. Du kan även fylla i en titel, beskrivning och annan information.Du väljer själv vem som ska kunna se filmen under Sekretessinställningar. Klickar du på Offentlig kan vem som helst titta på den. Klickar du på Privat kan du fylla i mejladresser till alla som ska få se den. Det går också att välja Olistad, som betyder att filmen får en lång och krånglig webbadress. Alla som har den adressen kan titta utan någon registrering, men filmen visas inte via någon sökmotor eller på Youtubes huvudsida.