Sök
Publishing-priset logga

Fixa Facebook för hela klassen

Ursprungligen publicerad i tidningen Origo

Facebook förändras. Det som tidigare var en sajt för privata kontakter används nu av företag och organisationer – och även många lärare drar nytta av Facebook.

Omkring 90 procent av Sveriges ungdomar använder sociala medier, och många loggar in på Facebook flera gånger per dag. Att sprida information här kan med andra ord vara mer effektivt än att använda mejl och papperslappar.

En smart funktion är Facebooks så kallade grupper. En grupp är ett slutet forum som kan användas av exempelvis en klass eller ett arbetslag. Här går det att skicka meddelanden och föra diskussioner – helt internt. Det är även möjligt att dela bilder och andra filer liksom att skapa en gemensam evenemangskalender. Dessutom är det enkelt att använda Facebook för att tipsa om länkar till intressanta tv-program, bra artiklar och nyttiga bloggar.

Förutsättningen för att det här ska fungera är att eleverna, och du själv, är Facebook-medlemmar. Men eftersom alla inte vill bli det är det förstås viktigt att det även finns andra kanaler för information och diskussion.

Här kan du läsa om hur du gör för att komma igång med en Facebook-grupp, och några viktiga saker att tänka på.

 

1 Skapa en grupp ...

Gå in på www.facebook.com och logga in. Om du inte redan är medlem fyller du i dina kontaktuppgifter under rubriken Gå med och följer instruktionerna. Tänk på att anpassa sekretessinställningarna som du vill ha dem (läs mer i rutan här intill).

För att skapa en grupp går du till rubriken Grupper i vänstermenyn. Om du har ett nyöppnat konto visas rubriken först när du har lagt till din första kontakt. Klicka nu på Skapa grupp så öppnas ett nytt fönster. Här får du ge gruppen ett namn och välja vilka som ska bli medlemmar. Observera att du bara kan bjuda in Facebook-användare.

2 … och gör den hemlig

Du ska nu bestämma sekretessnivå, och det finns tre alternativ. Öppen betyder att vem som helst kan se allt som skrivs i gruppen. Väljer du Sluten visas det som skrivs bara för medlemmarna – medan alla kan se vilka som är med i gruppen. Hemlig betyder att gruppen är helt låst, och att det bara är medlemmar som kan se att den existerar.

När du har gjort ditt val trycker du på Skapa. Om du vill kan du ge gruppen en symbol, till exempel kunskapens äpple eller en miniräknare. Bekräfta med OK.

3 Lägg till fler medlemmar

Nu ser du hur din grupp har dykt upp under rubriken Grupper i vänsterspalten. Klicka på den för att öppna. Du kan bjuda in fler medlemmar genom att klicka på kugghjulet till höger och välja Lägg till personer. Under samma kugghjul kan även en medlem välja Gå ur gruppen.

För att administrera gruppen klickar du på Redigera gruppinställningar. Här kan du ändra sekretessnivå, bestämma vilken behörighet medlemmarna ska ha, skriva en beskrivning av gruppen etcetera.

Om du vill utesluta någon person från gruppen väljer du fliken Om. Klicka på kugghjulet till höger om bilden och välj Ta bort från grupp.

4 Gör ett inlägg

Du skriver ett inlägg till gruppmedlemmarna genom att klicka på fliken Skriv inlägg till vänster om Om. En smart detalj är att du kan se vilka deltagare som har sett ett inlägg.

Du kan även välja Lägg till foto/filmklipp och Lägg till fil – och om du vill veta vad medlemmarna tycker finns enkätfunktionen Ställ en fråga.

Upplägget är ganska likt vanliga Facebook-uppdateringar, och gruppmedlemmarna kan med andra ord komma med kommentarer och gilla inlägg.

Ett alternativ till att skapa inlägg är att klicka på fliken Evenemang. Det här är Facebooks kalender, och en fördel är att den som ska delta kan anmäla detta. Du får med andra ord en snabb deltagarlista.

5 Dela filer

Det går även att använda din Facebook-grupp för att dela filer. Det här gör du enklast genom att klicka på fliken Foton eller Filer. Väljer du filer har du även en chans att klicka på Skapa dokument. Då öppnas en enkelt ordbehandlingsprogram – direkt i Facebook.