Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Jens efterlyste Sveriges bästa fritidshem

Jens Arnstad ser fram emot att börja arbeta som lärare i fritidshem.

Lärarstudenten Jens Arnstad letade efter Sveriges bästa fritidshem till sin verksamhetsförlagda utbildning – och fick napp från Myrsjöskolans fritidshem i Nacka.

Varför sökte du VFU-plats via sociala medier? 

– Det är så lätt att drunkna i bilden av att skolan inte fungerar, men jag valde yrket för att jag älskar att jobba i skolan och på fritidshem. Jag ville komma till ett ställe med en positiv jargong och en ”high five”-kultur – och fick ett välkomnande svar från Myrsjöskolans fritidshem i Nacka.

 Hur blev det?

– Verkligheten på hösten på en kommunal skola är inte klang och jubel. Men det är ett positivt ställe, med professionella pedagoger som jobbat länge tillsammans. Jag har gjort många observationer, hängt med elever på skolgården och haft jättebra diskussioner med både skolledning och mina tre handledare.

Studenter har den senaste forskningen i ryggen när de kommer ut, så kanske kan pedagogerna se det som en möjlighet att ta del av det senaste.

Vad bör erfarna pedagoger tänka på när de tar emot en VFU-student? 

– De som har haft hand om mig har varit väldigt inlyssnande och förberedda. Studenter har den senaste forskningen i ryggen när de kommer ut, så kanske kan pedagogerna se det som en möjlighet att ta del av det senaste. Man kan ha ett ömsesidigt utbyte. 

Hur känner du inför att börja arbeta? 

– Jag är superpepp. Skolan som institution kan vara skrämmande, nästan som ett fängelse med skolplikten. Jag vill bidra till att det ska vara lite kul att gå till skolan. Det finns något mer bortom matteboken. Jag slår gärna ett slag för det magiska som kan hända i skogsdungen utanför skolans gränser. Jag vill också påverka och bryta gamla normer för samverkan och könsmaktsordningar.

LÄS MER 

Barnskötaren Henrik siktar på lärarexamen

Fyra av tio valde bort fritidshemmet efter examen

Gustav Sundh: En kärleksförklaring till dig som jobbar i fritidshemmet