Sök
Publishing-priset logga

10 gratisprogram som kan lyfta fritidshemmets digitala arbete

Illustration: Getty Images

Både undervisningen i fritidshemmet och kontakten med föräldrarna kan bli bättre med datorns hjälp. Här är tio bra, kostnadsfria program.

1 Smidig filmredigering

Många barn älskar att vara med och filma, och ibland räcker mobilens redigeringsapp inte riktigt till för att resultatet ska bli bra. För den som vill använda datorn finns kompetenta gratisalternativ inbyggda. På en Mac heter videoredigeringsprogrammet Imovie medan Windows motsvarighet heter Microsoft Foton och hanterar både digitalfoton och video.

2 Spela upp video och dvd

Om du vill spela upp en film som du har fått som en videofil kan det skapa problem, eftersom datorns inbyggda videospelare bara klarar av ett fåtal av alla filformat som finns.

Genom att installera gratisprogrammet VLC Media Player slipper du det här krånglet. VLC kan nämligen spela upp nästan alla sorters videofiler – och till skillnad från andra program klarar det även av dvd-filmer.

www.videolan.org

3 Proffsigare foton

Datorns inbyggda program Bilder (Mac) och Microsoft Foton (Windows) fungerar bra för grundläggande redigering av fotografier. Den som vill göra något mer avancerat kan köpa ett dyrt betalprogram som Photoshop – eller välja gratisalternativet Gimp.

Gimp har samma funktioner som Photoshop, men är lite krångligare att använda.

www.gimp.org

4 Skapa poddar

Vill ni göra en egen podd (podcast)? I så fall behövs ett program för ljudredigering. Ett av de mest kraftfulla är gratisprogrammet Audacity. Att lära sig det tar lite tid, men när man förstår hur det fungerar är det väldigt smidigt.

www.audacityteam.org

5 Skapa pdf-filer …

Om du ska dela dokument med föräldrar och kollegor är det smart att använda formatet pdf, eftersom det gör att utseendet blir exakt likadant, oavsett vilken enhet mottagaren använder.

Att skapa en pdf-fil i datorn är lätt; det är bara att skriva ut och välja pdf i stället för den vanliga skrivaren. För att visa filen går det att använda webbläsare som Chrome och Edge, men du får fler funktioner om du laddar hem gratisprogrammet Acrobat Reader.

www.adobe.se

6 … och redigera dem

I Acrobat Reader går det att visa pdf-filer, men inte redigera dem. Vill du exempelvis kunna ta bort enskilda sidor eller byta plats på sådana som har hamnat fel måste du ha ett speciellt pdf-redigeringsprogram. För Windows heter ett bra gratisalternativ Ashampoo PDF Free medan programmet Förhandsvisning är inbyggt i en Mac.

www.ashampoo.com

7 Bättre videomöten

För att hålla coronasäker kontakt med föräldrarna kan man använda videomötestjänster som Microsoft Teams eller Zoom. De går att köra direkt i webbläsaren – men blir bättre och stabilare om man installerar ett speciellt program på datorn.

Programmen är gratis att ladda hem, medan själva tjänsterna finns i både gratis- och betalversioner.

www.microsoft.com/teams

www.zoom.us

Obs!

Det är viktigt att förankra all användning av it-tjänster hos skolans ledning, eftersom den kan påverkas av dataskyddslagen GDPR.