Sök

Kan vi förbjuda inbjudningar?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Vissa elever bjuds oftare in till kalas än andra. Lärarförbundets Jesper Rehn föreslår en gemensam policy.

Foto: Pixabay

Dilemma: Vi på fritids märker att vissa elever ofta bjuds in till kalas och ser hur ledsna andra blir. Ett sätt vore att inte tillåta inbjudningar i skolan, men hur mycket kan vi egentligen lägga oss i?

/Tycker synd om vissa barn

Svar: Det finns inga nationella riktlinjer som reglerar det här. Inte heller är det en facklig eller renodlat yrkesetisk fråga. Å andra sidan kan man se den som yrkesetisk utifrån principen att vi lärare ska upprätthålla förtroendefulla relationer med eleverna och vårdnadshavare.

Det kan väcka känslor av utanförskap och ibland även konflikter när vissa elever inte blir inbjudna till aktiviteter som sker utanför verksamheterna. Att vissa elever blir exkluderade är ett problem för elever, pedagoger, lärare och föräldrar. Min uppfattning är att kalasinbjudningar är privata angelägenheter som inte hör hemma på skolan eller fritids. Men det är upp till varje skola eller kommun att fatta beslut i frågan. Det kan vara en god idé att samla lärare, pedagoger och rektor och ta fram en gemensam policy. Då blir det lättare att kommunicera och argumentera med vårdnadshavare att sköta inbjudningar till kalas utanför skola och fritidshem.

/Jesper Rehn, ordförande i yrkesetiska rådet, Lärarförbundet